Tovább húzódhat Zentai kiadatási pere

Megkezdődött a náci háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly háromnapos meghallgatása tegnap a perthi városi bíróságon. Szerdán döntenek arról, javasolja-e a bíróság a férfi kiadatását Magyarországnak. Ezt követően az ausztrál szövetségi főállamügyész dönt, hogy kiadják-e a magyar születésű Zentait. Az évek óta húzódó pereskedés azonban valószínűleg folytatódik, Zentai fia újabb fellebbezésre készül.

A meghallgatás a kiadatási kérelemben foglalt vádak ismertetésével kezdődött. E szerint Zentai 1944-ben a magyar királyi hadsereg tagja volt, s egy villamoson felismerte Balázs Pétert, aki hozzá hasonlóan budafoki volt. - Két bűntársával Balázst katonai egységének laktanyájába vitte, és délután 3 órától az esti órákig verték a 18 éves fiatalembert, mert nem viselte a zsidók számára akkor kötelező, megkülönböztető sárga csillagot. Zentai és két cinkosa a fiatalember testét egy nehezékhez kötötte és a Dunába dobta - mondta az ügyész a The Australian című napilap szerint.

A magyar kormány 2005-ben kérte Zentai kiadatását. A férfi ártatlannak vallja magát. A 86 éves, Ausztráliában élő magyar akkor közölte: hajlandó Magyarországra jönni és bebizonyítani igazát. Ennek ellenére az elmúlt három évben minden követ megmozgatott, hogy Ausztrália ne adja ki őt hazánknak. A legfelsőbb bíróságig is elment, azt állítva, hogy a perthi városi bíróságnak nincs joga ítélkezni a kiadatási perben. Április végén azonban a kérést elutasították, így most sor kerül a háromnapos meghallgatásra.

Fia, Ernie Steiner és ügyvédje azonban újabb lépést terveznek Zentai kiadatása ellen. A védő, Grant Donaldson szerint a két ország között fennálló kiadatási egyezmény csak olyan bűncselekményekre alkalmazható, amelyek már elkövetésük pillanatában is tiltottak voltak. A háborús bűnök azonban, amelyekkel Zentait vádolják, csupán 1945-ben, egy évvel elkövetésük után váltak a magyar jog részévé. Zentait egyébként nem háborús bűnök, hanem egy hetven évvel korábbi, gyilkosságot tiltó magyar törvény alapján próbálják kiadatni. Ernie Steiner közölte: újra elmegy az ausztrál legfelsőbb bíróságig, hogy bizonyítsa: édesapját a fenti joghézag miatt nem lehet kiadni.

A bíróságon kívül tett nyilatkozatában Steiner ismét apja ártatlanságát hangsúlyozta. Zentai a hetedik a Wiesenthal központ tízes listáján, amelyen a legkeresettebb, még felelősségre nem vont háborús bűnösök szerepelnek. Ha Zentai Károlyt kiadják Magyarországnak, ő lesz az első ausztrál, akit háborús bűnök miatt adnak ki és állítanak bíróság elé. Magyarországon pedig a 60-as évek óta nem ítéltek el senkit hasonló bűncselekményért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.