Az Angyalkommandó takarított a Móricka szerkesztőségénél

Angyalnak öltözött civilek tiltakoztak a Móricka című vicclap budapesti szerkesztősége előtt a lap múlt heti számában megjelent cigányellenes képregény közlése miatt.

A magát az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom akciócsoportjának és angyalkommandónak nevező csoport híres cigány származású személyiségek - többi közt Papp Laci, Szécsi Pál, Domján Edit, Cinka Panna -, valamint Gandhi nevében fejezte ki tiltakozását.

A civilek NOL-hoz is eljuttatott közleményében olvasható:
"Az Angyalkommandó művészeti csoport, része az Összefogás Mozgalomnak az Erőszak Ellen.
Az Angyalkommandó tiltakozik a Móricka hecclap gyűlöletkeltő, cigányellenes, rasszista, a harmincas évek legsötétebb korszakát idéző, sajtóetikailag tűrhetetlen képregénye és a főszerkesztő Szűcs Alfréd e tárgykörben tett nyilatkozata ellen.
Az Angyalkommandó felháborítónak tartja Szűcs Alfréd csúsztatásait, aki a vele elhangzott interjúban (Kossuth: A Nap történetei 2008.08 08./ 20.30.) úgy nyilatkozik, hogy ha a cigányság önmagát véli felfedezni az ábrázolt képekben, arról nem a képregény tehet. A képregényben eközben félreismerhetetlen utalások történnek a cigányságra, a roma kultúrára, mikor a tücsök és a hangya mese átiratában a tücsköt fülbevalóval, harcsabajusszal, cigánykalapban ábrázolják.
Az Angyalkommandó szeretné felhívni mindenki figyelmét arra, milyen határválasztó különbség van a hagyományos pesti vicc (ahol a sokszínű pesti, zsidó, cigány, kínai, meleg, szláv vagy bármilyen kisebbség humoros különbözőségei jelennek meg) vagy egy uszító hangvételű, gyűlöletkeltő, a közbeszédet eltérítő, uralni akaró és romboló nyomtatott anyag között, legyen az írás vagy képregény.
Az Angyalkommandó tiltakozik az anyanyelv és a képnyelv ilyen lealacsonyítása ellen.
Az Angyalkommandó felszólítja a többi sajtóorgánumot, a médiát és a törvénykezést, hogy a MÚOSZ-hoz hasonlóan határolódjon el és szankcionálja a hasonló eseteket, s legfőképpen vessen véget a közbeszéd mérgezésének.
Az Angyalkommandó megismétli azt a folyamatosan hangoztatott véleményét, hogy gyűlöletkeltés az, amikor egy egész csoportot általánosító, lealacsonyító meghatározásokkal illetnek. A gyűlöletkeltő beszéd nem tartozhat a szólásszabadság kategóriájába.
Az Angyalkommandó üdvözli a MÚOSZ gyors és hatékony intézkedését, Szűcs Alfréd kizárását a Magyar Sajtó képviselőit tömörítő szervezet soraiból."


(forás: MTI/NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.