A legalkalmasabbak talán nem is indulnak

Öt bajai iskolában járt le az igazgató mandátuma. A helyi ellenzék szerint a fideszes városvezetés politikai alapon nevezett ki új vezetőket. Búcsú Lajos alpolgármester állítja: szakmai és bizalmi szempontok döntöttek.

Bejelentést tett a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalnál Berger József, a bajai Türr István Gazdasági Szakközépiskola volt igazgatója, hogy utódát jogszabálysértő módon nevezték ki az iskola élére. Berger József, aki 15 éven át volt a Türr igazgatója, újból pályázott a posztra, ám azt nem ő, hanem Vuity Valéria nyerte el. Vuity Valéria kilenc éve tanít a Türrben: végzettsége jogász és mérlegképes könyvelő, de nincs tanári diplomája.

- Ellenfelem iskolai végzettsége sem a közoktatási törvény előírásainak, sem a pályázati kiírásnak nem felel meg - mondta Berger József. - Ezzel kapcsolatban Sas Gábor jegyző kétféle jogi véleményt is adott. Az elsőben leszögezte, hogy Vuity Valéria végzettsége nem felel meg a törvényes követelményeknek. Néhány nap múlva viszont úgy foglalt állást, hogy mégis megfelel.

A kérdés tulajdonképpen az, hogy egy szakközépiskolában az igazgatói poszt betöltéséhez szükség van-e tanári végzettségre. A közoktatási törvény 18. szakasza rendelkezik erről. Berger József az 1. bekezdést tartja irányadónak, amely szerint az intézményvezetői megbízásnak feltétele az egyetemi szintű tanári végzettség, Vuity Valéria viszont a 4. bekezdést, amely szerint szakközépiskola esetében kinevezhető olyan pályázó is, akinek nem tanári, hanem a képzés szakirányának megfelelő egyéb felsőfokú végzettsége van.

- Engem Berger József vett föl ebbe az iskolába - mondta Vuity Valéria. - Az nem volt törvénysértő, hogy kilenc évig tanítottam tanári diploma nélkül? Ez egy szakközépiskola, ahol a szakképzésen van a hangsúly, ezért a törvény lehetőséget ad arra, hogy más, szakirányú diplomával is igazgató lehessen valaki.

Berger Józsefet megviselte, hogy nem maradhatott a posztján.

- Az ötéves beszámolómat elfogadta az önkormányzat. Rendszeresen kaptam jutalmat. Az iskola sikeres: a tanulók létszáma jelentősen emelkedett, az épületet bővítettük, az önerőt a saját bevételeinkből teremtettük elő - sorolta Berger József, aki sérelmezi azt is, hogy a városvezetők biztatták, pályázzon újra.

- Amikor Vuity Valéria beadta a pályázatát, már tudtam: legfeljebb tíz százalék esélyem maradt - jegyezte meg a volt igazgató.

- Berger József korábban többször egyedüli jelölt volt. Ellenfél nélkül könnyű nyerni - mondta erről Vuity Valéria.

A tantestület tagjainak 63 százaléka támogatta Berger József vezetői programját, 52 százaléka Vuity Valériáét. Az alkalmazotti közösségtől Berger József 63 százalék, Vuity Valéria 47 százaléknyi támogató szavazatot kapott.

- Ezt a tanári kart Berger József alakította ki. Innen nézve érdekesek igazán az arányok - mondta Vuity Valéria, és hozzátette: többen megkeresték a tantestületből, hogy pályázza meg az igazgatói tisztséget. Ő az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a szakképzésre, de vezetői programjuk között szerinte a fő különbség a stílusban van: ő kapcsolatépítő, a kollégák véleményét figyelembe vevő, emberséges vezető akar lenni, akinél jó hangulatban folyik a munka.

Berger József visszautasította a sugalmazást, hogy ő valamiféle "embertelen" vezető lett volna.

- Amikor dönteni kell, akkor nem hatvan, de 4-5 ember igényének sem lehet maradéktalanul eleget tenni - mondta a volt igazgató. Berger nem tagadta, jólesett neki, amikor korábban valaki azzal dicsérte az iskolát: a Türrben éppen olyan rend van, mint a direktor fejében.

Megkérdeztem tőle: minek tulajdonítja, hogy az önkormányzat nem nevezte ki az újabb ciklusra?

- Kellett az állás a jobboldalnak. Valószínűleg túl szuverén vagyok. Igaz, 2002-ig az SZDSZ tagja és képviselőjelöltje is voltam, de aztán kiléptem a pártból. Sohasem engedtem be a politikát az iskolába. A fideszes városvezetés mindenütt jobboldali embert nevezett ki vagy bízott meg, ahol az igazgatónak lejárt a mandátuma.

- Azt írták egy újságcikkben, hogy "jobboldaligyanúsak" az új igazgatók - mondta Vuity Valéria. - Mi az, hogy jobboldaligyanús? Én - Berger Józseffel ellentétben, aki képviselőjelölt is volt, de nem választották meg - sohasem politizáltam.

Búcsú alpolgármester állítja: nem politikai döntés volt Berger leváltása.

- Jobb egy aktív MSZP-s igazgató, aki jól vezeti az iskolát, mint egy fideszes, aki rossz vezető - idézte egyik párttársát az alpolgármester. Szerinte Berger "karakteressége" sok konfliktussal járt az előző, MSZP-s önkormányzat idejében is. De nem ez volt a csere oka. Széll Péter MSZP-s polgármester 12 évig vezette a várost, közben változott a finanszírozás, csökkent a gyereklétszám, de az oktatási rendszer átalakítása a Fideszre maradt.

- Bergernek is volt esélye, de milyen dolog az, hogy regnáló igazgató ellen ne is merjen elindulni senki? - kérdezett vissza Búcsú Lajos, aki szerint Vuity Valéria a kompromiszszumkészségével szerzett híveket magának.

Nemes Gáboron, az Újvárosi Általános Művelődési Központ (ÁMK) igazgatóján a kompromisszumkészség sem segített - őt is leváltották. A helyére nem találtak hosszú távon alkalmas személyt, ezért egy évre megbíztak egy pedagógust, akit az ellenzék jobboldalinak tart, Búcsú Lajos pedig annyit mondott róla: nem tagja a Fidesznek. Nemes jelenleg is az oktatási bizottság elnöke - e pozíciójába a Fidesz-többség szavazta meg. Ezenkívül az SZDSZ önkormányzati frakciójának vezetője - ő volt az egyetlen nem jobboldali jelölt, aki egyéni körzetben győzni tudott a 2006-os választáson. Tíz évig volt az Újvárosi ÁMK igazgatója - ehhez az intézményhez csapták hozzá 2007 végén a Bajai Főiskola egyik gyakorló általános iskoláját. Nemes Gábor szakmai programját az intézmény pedagógusainak 83 százaléka támogatta.

- Több mint 400 milliós fejlesztési forrást pályáztunk meg. Úgy hallottam, jó esélyünk van nyerni. Sajnálom, hogy ha kedvező döntés születik, a fejlesztést már más fogja megvalósítani - mondta érdeklődésemre Nemes Gábor.

- Nemes Gábor számtalan konfliktust támasztott a városi intézményvezetők körében azzal, hogy mások rovására előnyöket szerzett az iskolájának. Itt az SZDSZ sok éven át a mérleg nyelve volt, ami nagyon erős lobbipozíciót jelentett a politikusai számára - reagált erre Búcsú Lajos alpolgármester.

Nemes Gábor úgy tudja, 2006 októberében, amikor a Fidesz többségbe került a bajai önkormányzatban, készült egy lista, hogy mely vezetőket kell leváltani. Úgy hallotta, az ő neve a 13. helyen szerepel a listán.

- De a fideszesek megválasztották önt az oktatási bizottsági elnökévé - vetettem ellen.

- Feltételezhetően csak azért, mert nekik nem volt megfelelő végzettségű emberük - válaszolta Nemes Gábor.

Megkérdeztem Búcsú Lajostól: ha Nemes Gábor sikeresen vezette az iskoláját, élvezte a tantestület bizalmát, sőt, a Fidesz is újból megválasztotta szakbizottsági elnöknek, ráadásul még alkalmas ellenjelölt sem volt vele szemben, akkor miért nem maradhatott igazgató? Emlékeztettem korábbi megjegyzésére: egy jó MSZP-s igazgató is jobb, mint egy rossz fideszes.

- Nemes Gábor nem tudta megszerezni a képviselők többségének bizalmát - válaszolta az alpolgármester.

Hogy ez mit jelent? A képviselők attól tartottak, hogy továbbra is fennmarad a konfliktus Nemes és a többi intézményvezető között.

- Nemes Gábor szerint nem is létezett ilyen konfliktus - jegyeztem meg. - De ha volt is, ugyan hogy maradhatna fenn? Hiszen az SZDSZ már nem a mérleg nyelve, a Fidesz-többség pedig nem ad pénzt Nemes Gábor iskolájának, ha nem akar.

- Egzisztenciálisan nem akarjuk őt ellehetetleníteni. Már találtunk is testhez álló feladatot neki - mondta erre Búcsú Lajos. - Egy nagy, regionális fejlesztési projekt egyik helyi irányítója lenne. Szóban már meg is állapodtunk vele erről.

- Igazgatóként nincs szükség önre, de megtartanák kormánypárti lobbistának, aki újabb fejlesztési pénzeket tudna szerezni? - kérdeztem Nemes Gábortól.

- Ezt ön fogalmazta így - felelte. - Írásban még nem kötöttünk megállapodást az új feladatomról. De jövőre, ha a tantestület támogat, újra megpályázom az eddigi állásomat. Bízom benne, hogy a város vezetői megváltoztatják véleményüket.

Vuity Valéria azt mondta nekem: ha ő veszített volna, megpróbálna kulturáltan viselkedni, és elmenne a Türrből. Annál is inkább, mivel neki volna hová mennie: éjjel-nappal taníthatna, annyi órát ajánlottak korábban. Berger József viszont várja a közigazgatási hivatal válaszát, hogy törvénysértő volt-e Vuity Valéria kinevezése.

- Én emelt fővel tudok itt tovább is dolgozni. Nem nekem lesz nehéz... - jelentette ki a volt igazgató.

- Milyen kevesen pályáznak igazgatónak! A legalkalmasabb emberek talán meg sem próbálják - jegyeztem meg búcsúzóul az alpolgármesternek.

Búcsú Lajos helyeselt.

- Egy igazgató alig keres többet, mint egy beosztott tanár, pedig óriási a stressz és a felelősség. Valahogyan ösztönözni kellene a pedagógusokat, hogy többen pályázzanak igazgatónak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.