Balatoni fogás

Magyarország 2009 szeptemberétől minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának a Balatonringen - jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A Sávoly község melletti - a sármelléki nemzetközi repülőtérhez és az M7-es autópályához közeli - pályát több mint nyolcvanmillió eurós beruházás keretében a Sedesa-csoport építi fel. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és nyolc-tíz hónapig tartanak.

Az első nagydíjat 2009 szeptemberében rendezik, s már biztos, hogy 2013-ig minden esztendőben a balatoni főidényen kívüli időpontban - tehát nem júliusban vagy augusztusban - tartják meg.

A 4650 méter hosszú pálya hasonló lesz a valenciaihoz. Kialakításánál több élversenyző - mások mellett Valentino Rossi és Talmácsi Gábor - véleményét is figyelembe vették. A nézőtér befogadóképességét minimum 100 ezer főre tervezik, ebből 30-50 ezer néző részére kívánnak ülőhelyet kialakítani.

Bajnai felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásnak számos pozitív hatása lesz a magyar idegenforgalomra és az egész magyar gazdaságra, ezért a projektet - a Mercedes-beruházáshoz hasonló formában - pénzügyi és egyéb eszközökkel is támogatta a kormány. A fejlesztés hozzávetőleg 800 munkahelyet teremt a régióban.

A szervezők úgy kalkulálnak, hogy a tévéközvetítéseken keresztül kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában követhetik majd nyomon a Balatonringen zajló világbajnoki futamot, s ez a nyilvánosság erősítheti Magyarország ismertségét a világban, még jobban felkeltheti az érdeklődést hazánk iránt. Elhangzott az is, hogy egy-egy nagydíj idején a részvevők és a szurkolók helyszínenként nyolcvan millió eurót költenek el, ezért az ország idegenforgalmi bevételei is jelentősen növekedhetnek az esemény által.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.