Vesztegetéssel gyanúsítotják Tasnádi Pétert és ügyvédjét

Gyanúsítottként hallgatta ki szerdán vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Tasnádi Pétert, ügyvédjét és a vállalkozó agysorvadásáról szóló korábbi szakértői véleményt kiállító igazságügyi szakértőt.

A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt tudatta a távirati irodával: a nyomozó ügyészség több helyszínen, összehangolt akcióban megtartott házkutatásokat követően szerdán "gyanúsítottként hallgatta ki vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt T. Pétert, dr. B. József ügyvédet és dr. G. Katalin igazságügyi szakértőt."

A Fővárosi Főügyészség által következetesen T. Péterként emlegetett Tasnádi Péterrel és társaival szemben az az ügyészség gyanúja, hogy a férfi megbízásából ügyvédje megállapodott az igazságügyi elmeorvos szakértővel abban: a szakértő hárommillió forint fejében hamis szakértői véleményt ad Tasnádi Péter beszámíthatóságáról. A hamis szakértői véleményre, amely Tasnádi korlátozott beszámíthatóságát állapította meg, a Tasnádi ellen - életveszélyt okozó testi sértés miatt - a Fővárosi Bíróságon folyamatban lévő büntetőügyben volt szüksége a vállalkozónak. "Az elkészült szakvélemény ellenértékét T. Péter dr. B. József közreműködésével 2006 augusztusában, illetve szeptemberében két részletben eljuttatta dr. G. Katalin szakértőnek" - olvasható a főügyészség közleményében.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítás ellen panasszal éltek.

Az ügyészség még tavaly ősszel rendelt el nyomozást az egyik, Tasnádi Péter beszámíthatóságát vizsgáló szakvéleménnyel kapcsolatban vesztegetés bűntette miatt. A vesztegetés gyanúját támaszthatja alá egy Tasnádi Péter által írt, a börtönből kicsempészett levél is, amelyben a vállalkozó arra kérte ismerősét, "Józsit", hogy adjon hárommillió forintot a szakértőknek.

A Magyar Televízió Híradójának június végi beszámolója szerint ugyanakkor az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) azt állapította meg, megalapozatlanok a Tasnádi Péter agysorvadásáról szóló korábbi szakértői vélemények, miközben Tasnádi Péter jogerős büntetését, a már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését, korábban éppen a kóros elmeállapotát kimondó szakértői vélemény alapján csökkentette két évvel a bíróság. Az ETT a vállalkozó beszámíthatóságáról szóló, ellentmondó szakértői vélemények után vizsgálta a férfit és azt állapította meg, a védelem felkérésére dolgozó szakértők túlértékelték Tasnádi pszichés tüneteit, egyes tüneteknek túlzott jelentőséget tulajdonítottak, következtetéseik pedig eltúlzottak voltak - hangzott el a műsorban.

Tasnádi Péter januárban, sikkasztás gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Sajtóértesülések szerint az a férfi jelentette fel őt, aki tavalyi szabadulása után befogadta a villájába. A férfi azt állítja, hogy 20 millió forintot adott egy közös vállalkozás reményében Tasnádinak, aki nem számolt el a pénzzel.

Tasnádi Pétert június elején előzetes letartóztatásból újra házi őrizetbe helyezték, miután az ellene sikkasztás miatt indult eljárást ügyészi indítványra egyesítették a korábbi, kerületi bíróságon indult eljárással, és így letelt az előzetes letartóztatásban tölthető három év. A bűnismétlés veszélye miatt azonban elrendelték Tasnádi Péter házi őrizetét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.