Edzés közben érte a halál a kenusport legendás klasszisát, aki ötödik olimpiájára készült

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus edzés közben lett rosszul, halálát hirtelen szívmegállás okozta. A legeredményesebb magyar kenus életéért egy órán át küzdöttek, harminchat éves volt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. A nemzetközi sajtóban vezető hírekben emlékeznek a "kenulegendára".

Baráth Etele a Klubrádiónak azt mondta: Kolonics György edzés közben lett rosszul, halálát hirtelen szívmegállás okozta. A kiérkező mentősök próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. "Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája, pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából" - fogalmazott a Magyar Kajak-kenu Szövetség közleményében, a Magyar Olimpiai Bizottsággal és az Önkormányzati Minisztériummal együtt saját halottjának tekinti a kenust. A csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon a magyar válogatott fekete karszalaggal versenyez, a szombati MOB csapatgyűlést pedig a szervezők Kolonics emlékének szentelik. Az esetről a nagy nemzetközi hírügynökségek- a brit Reuters, a német dpa, a francia AFP - is beszámoltak.

A 36 éves Kolonics egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A csepeli parton társa, Kozmann György és edzője, Ludasi Róbert megpróbált segíteni rajta, de ez nem sikerült a kiérkező mentősöknek sem. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.

Ludasi Róbert, aki 22 éve volt Kolonics edzője, a csepeli kajak-kenu telepen elmondta, 37 perc alatt ért ki a mentőautó Kolonicshoz, a mentősök folytatták az újraélesztést, infúziót is kapott, de már semmi sem segített rajta. A mesteredző szerint Kolonics mindig is odafigyelt magára, ha volt valami baja, azonnal orvoshoz ment, a múlt héten is volt egy kivizsgáláson. "Egymás után jönnek az újságírók, stábok, néhányan felvetik, nem állhat-e dopping a tragédia mögött. Erre csak azt tudom mondani, Gyurit idén már hatszor-nyolcszor ellenőrizték." - mondta Ludasi.

 

 Kolonics György: "Elfáradtam" (Index)

Kolonics György 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával C-2 500 méteren, 2000-ben, Sydneyben pedig C-1 500-on nyert olimpiai aranyérmet, emellett 15-ször állhatott fel a dobogó legfelső fokára világbajnokságon. Pekingben Kozmann Györggyel két páros számban indult volna.

A nagy nemzetközi internetes portálok egyaránt vezető hírként emlékeznek meg Kolonics György, a kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar kenus keddi haláláról. A legnagyobb sportlapok - mint például a Sports Illustrated - egyaránt "kenulegendának" titulálja a 36 évesen elhunyt klasszist. Nemcsak a szaklapok, hanem az olyan napilapok és tévétársaságok internetes oldalai is vezető hírként közlik a tragédiát, mint a USA Today, a Houston Chronicle, a West Australian vagy az ABC News, az NBC és a Fox.

Ausztrálián és Észak-Amerikán kívül Európában is nagy visszhangot váltott ki Kolonics halála: több lap - köztük a tekintélyes olasz Gazzetta dello Sport, illetve a német Bild - megszólaltatja Baráth Etele szövetségi elnököt vagy Ganczer Gábort, a szövetség sajtófőnökét. Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Spanyolországban különösen nagy terjedelemben foglalkoznak a történtekkel, nem ritka, hogy nemzeti hősnek titulálják Kolonicsot, és az egész sportvilágot megrázó esetként számolnak be a tragédiáról.

"Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája, pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából. A kajak-kenus család és valamennyi sportszerető ember számára elhunyta nem pusztán egyedülálló sportolói nagysága, hanem példaadó emberi tulajdonságai miatt is pótolhatatlan veszteség. Mindannyian osztozunk családja, jelenlegi és korábbi edzője, valamint versenyzőtársai fájdalmában" - olvasható az MKKSZ honlapján.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány korábban, nem sokkal a tragédia után hosszú szünet után annyit tudott mondani: "Koló meghalt" ... Majd hozzátette, ő maga Ludasi Róberttől, Kolonics edzőjétől értesült a történtekről.

Kozmann György, Kolonics párostársa a távirati iroda megkeresésére azt mondta, nem tud beszélni...

Elbert Gábor sportszakállamtitkár jól ismerte Kolonics Györgyöt, akivel sokáig egy társaságba járt. "Teljes megdöbbenéssel hallottuk a hírt, mindenki a könnyeivel küszködik. Nehéz mit mondani egy ilyen tragédia után" - nyilatkozott a sportszakállamtitkár. Kolonics a pekingi olimpiára készült, de Elbert Gábor szerint halála nagyobb tragédia annál, hogy az ötkarikás játékok szempontjából kellene megközelíteni.

Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki korábban edzette Kolonicsot, azt mondta: "Amikor meghallottam a döbbenetes hírt, többször is visszakérdeztem, hogy ez tényleg igaz!? Athén után egy évig nálam készült Kolonics Gyuri, akiről csak jókat mondhatok. Ezt a tragédiát fel sem tudom fogni, csak a sírás kerülget. Nagyon-nagyon sajnálom, megszólalni is alig tudok."

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Kajak-Kenu Szövetségen keresztül részvétét nyilvánította a családnak. "...A hozzátartozók gyásza, egyben sportszerető nemzetünk gyásza is. Kolonics György halálával a pekingi olimpia előtt különös súlya van annak, hogy pótolhatatlan veszteség érte az egyetemes sportéletet" - olvasható a Gyenesei István sportot is felügyelő önkormányzati miniszter által jegyzett levélben.

A csepeli esetkocsi éppen foglalt volt

17-18 perc alatt értek ki a mentők a kedd délelőtt elhunyt Kolonics Györgyhöz - mondta Zerkovicz Kristóf, az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa, ugyanis Ludasi Róbert, a kétszeres olimpiai bajnok kenus edzője szerint 37 perc alatt érkezett ki a mentőautó a helyszínre.
Zerkovicz elmondta: az OMSZ a rendőrség központi ügyeletétől kapta a bejelentést 10 óra 25 perckor, a rohamkocsi pedig 10 óra 42-kor érkezett meg a helyszínre.

Először a Markó utcából indult rohamkocsi ért Csepelre, amelynek személyzete az akkorra már a partra vitt Kolonics Györgyöt megpróbálta újraéleszteni, légutat, vénát biztosítottak, gyógyszeres terápiát alkalmaztak, amelyek végül sajnos sikertelenül zárultak - mondta el a szolgálatvezető főorvos. Bizonyos életmentő készülék a mentőszolgálat minden autójának alapfelszerelése, de többszintű mentőautó létezik: mentőgépkocsi, kiemelt kocsi, esetkocsi, rohamkocsi, valamint speciális járművek (például gyerekrohamkocsi). Ezen autótípusok közül csak a mentőgépkocsinak nem alapfelszerelése például a defibrillátor, a kiemelt kocsiban félautomata defibrillátor van, a többinek azonban az alapfelszerelése közé tartozik ez a fajta életmentő készülék.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a csepeli mentőállomásról indult mentőautó, Zerkovicz Kristóf azt mondta, hogy a csepeli állomás esetkocsija, amin mentőtiszt vagy orvos van, éppen beteget adott át az István kórházban, szabad mentőgépkocsi pedig, amelyen ápoló és gépkocsivezető, valamint a lélegeztetéshez szükséges ballon van, illetve az újraélesztés megkezdéséhez szükséges felkészültsége a mentősöknek, nem volt "otthon". A rohamkocsi a Markó utcából, a mentőorvosi kocsi pedig Budáról indult, és előbbi ért oda elsőként.(forrás: MTI, Klubrádió)

Kozmann-Kolonics
Kozmann-Kolonics
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.