"A kormány anyázására ott az internet többi része"

Ősszel átalakulnak a kormányzati portálok. A regisztráltak közül a MeH által is "valódi tollforgatóknak" tekintett újságírókat ma még igen szerény tartalommal kiszolgáló kormanyszovivo.hu lesz a közérdeklődésre számot tartó hírek forrása, a meh.hu pedig a közigazgatási információké. Addigra állítólag már az is kiderül, mi került a kormanyszovivo.hu-n 200 millió forintba.

"A kormány anyázására ott az internet többi része" - így indokolta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nevének mellőzését kérő illetékese, miért csak azok az újságírók regisztrálhatnak a 200 millió forintból az ő kiszolgálásukra létrehozott kormanyszovivo.hu honlapon, akiket a hivatal számítógépes rendszere és munkatársai újságíróknak tartanak.

Minden regisztrálót külön-külön ellenőriznek. Felhívják a regisztrációs oldalon megjelölt szerkesztőséget, megkérdezik, tényleg ott dolgozik-e az adott személy. Aki hamis adatokat közölt, azonnal kizárják. A szabadúszók vagy a több médiummal is szerződésben álló újságírók fennakadnak a szűrőn. Nem regisztrálhatott az egyik pártportál "újságíró politikusa" sem.

Az unióban a blogger is újságírónak minősül, a kormanyszovivo.hu azonban még egy, már harminc éve a pályán lévő kolléga regisztrációját is visszautasította, noha a Kormányszóvivői Iroda írásos kérdéseinkre adott válasza szerint a szabadúszókkal telefonon beszélnek, úgy ellenőrzik, hogy tényleg újságírók-e.

A hivatal illetékese technikai okokkal magyarázta az újságírók "szűrését". Előresorolják az országos és megyei napilapok, televíziók és rádiók munkatársait, majd a hetilaposokat, akik mindennap használják a portált. A nagy érdeklődésre tekintettel mindenki más csak utánuk regisztrálhat. Valójában a kellemetlenkedő bloggereket és a szélsőséges portálok munkatársait akarják távol tartani.

Egy internetes szakmai portál néhány tucat újságíró megkérdezése alapján azt írta: a sajtóban dolgozók 80 százalékát nem érdeklik a kormanyszovivo.hu szolgáltatásai, nem használja, és nem is fogja azokat használni. A MeH közlése szerint viszont eddig úgy ezren érdeklődtek, s 350-en már regisztráltak is.

Bár beismerten a kellemetlenkedők - és a csakis kellemetlenkedni akarók - kiszűrése a cél, a regisztrációnak van egy másik oka. Minél több újságíró használja a rendszert, annál több kérdésre kell a hivatal kis létszámú apparátusának válaszolnia. Tehát ha adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kérdezők számát, csökken a megválaszolandó kérdéseké is. Bár írásos válaszában a Kormányszóvivői Iroda azt állította, hogy ez a hivatal egyik névtelenséget kérő munkatársától hallott okfejtésünk minden alapot nélkülöz, tény: a szóvivői irodában hét munkatárs foglalkozik a beérkező újságírói és nem újságírói kérdések megválaszolásával. E cikk megírásához egy 9 óra 28 perckor elküldött, e-mailben feltett kérdéseinkre 17 óra 18-kor kaptunk válaszokat. Ezekből egyébként az is kiderül, hogy az újságírók kiszolgálására hivatott iroda "állampolgári kérdések" sorára is válaszol napról napra.

A hivatal szerint a portál indulását kísérő botránynak alapvetően három oka volt: a digitális analfabetizmus, a politikai hisztériakeltés és az, hogy nem mindent mondtak el időben s pontosan. Azt sem például, hogy nem a portál került 200 millió forintba, hanem az újságírókat sokrétűen kiszolgáló rendszer egésze.

"Olyan ez a rendszer, mint egy könyvtár, amelyben még nincsenek könyvek", magyarázza a MeH munkatársa. "A 2002-t megelőző évekből nincsenek közzétehető dokumentumok. Most töltjük fel a tárakat. Néhány hónap múlva ha valakit Zala megyei ügyek érdekelnek, elég lesz begépelnie a keresőbe, hogy Zala, és "a rendszer, amely páratlan módon kezeli a tárolt hang- és képanyagokat" a videotárból csak a kormányszóvivői tájékoztatók azon részeit gyűjti majd ki, amelyek zalai kérdésekkel foglalkoznak.

A MeH illetékesei szerint alaptalan vádak sora érte őket az elmúlt hetekben. A legfájóbbak egyike, hogy négymilliót fizettek bárki számára ingyenesen hozzáférhető szoftverekért.

Daróczi Dávid az első online kormányszóvivői tájékoztatót tartja
Daróczi Dávid az első online kormányszóvivői tájékoztatót tartja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.