Öt gyanúsított a taktaközi szocpolos csalás ügyében

Immár öt gyanúsítottja van annak a zsarolással és csalással tarkított bűncselekmény-sorozatnak, amelynek áldozatai elsősorban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Taktaköz legszegényebb rétegeiből kerültek ki. Az egyik megzsarolt, ötgyermekes családapa néhány hónapja - mint arról korábban lapunkban hírt adtunk - öngyilkosságot követett el.

A megyei rendőr-főkapitányság nyomozói legutóbb a szerencsi építésügyi hatóság egyik munkatársát vették őrizetbe, mert felmerült a gyanú, hogy valótlan tartalmú hatósági határozatok kiállításával közreműködött a szociálpolitikai támogatások jogtalan folyósításában. A rendőrség kezdeményezi a gyanúsított előzetes letartóztatását - tudtuk meg Gaskó Bertalantól, a megyei főkapitányság szóvivőjétől.

Mint korábban megírtuk, április elején a rendőrség egy 39 éves prügyi, valamint egy 25 esztendős taktaszadai férfit vett őrizetbe, akiket azzal vádoltak, hogy súlyosan hátrányos helyzetben lévő, de tehermentes ingatlannal rendelkező családokat kutattak fel, elsősorban Szerencs környéki településeken. Kapcsolataik segítségével banki hitelt szereztek ezeknek az embereknek, majd a megkapott összeg jelentős részét erőszakkal vagy fenyegetéssel elvették tőlük. Az eddigi nyomozás szerint az egyik hasonló módon kilátástalan helyzetbe juttatott családfő lett öngyilkos hónapokkal ezelőtt. Az ügy során letartóztatott két férfit fenyegetéssel elkövetett zsarolással gyanúsítja a rendőrség, őket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A bűncselekmény-sorozat felderítése során, május végén újabb két taktakenézi férfit fogott el a rendőrség: ellenük jelentős értékre elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A nyomozók szerint a gyanúsítottak szociálpolitikai támogatásra jogosult családokat kerestek fel, akiket névleg építés alatt álló ingatlanokba jelentettek be, és rávették, hogy asszisztáljanak a törvénytelen tranzakciókhoz. Az elkövetők a több millió forintos támogatást megtartották, s annak csak töredékét juttatták el azoknak a családoknak, akiknek a nevére felvették a pénzt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.