Fábiánné bukása, avagy egy év a lenullázásig

Női párosban a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős indulhat az augusztusi, pekingi olimpián, míg a legsikeresebb kajakedző, a Kőbán Rita, Dónusz Éva, Mészáros Erika, Czigány Kinga összetételű négyest (1992), Kőbánt (1996), Janicsot, illetve a Kovács, Janics duót (egyaránt 2004) ötkarikás diadalhoz segítő, raklapnyi vb- és Eb-érmet termelő Fábiánné Rozsnyói Katalin "alanyi" jogon biztosan lemarad a játékokról.

Hogy ez most így rendben van-e, arra nehéz igennel vagy nemmel felelni, ellenben tény: sokan és régóta forszírozták már a kemény trénernő "leváltását". Szövetségi illetékesekkel folytatott háttérbeszélgetéseken nem egy alkalommal csendült fel az "elég ebből a diktatórikus, mindent megmondó és mindenki fölött diszponáló Kati néniből" szólam, ám részint az eredménysor, részint a lányok hűsége nem engedett utat a decentralizáló törekvéseknek. Múlt áprilisban aztán Janics - aki mellett Fábiánné akkor is kiállt, amikor csoportja, élén Kováccsal, ki akarta utálni - elhagyta mesterét, s e lépés alapvetően meghatározta a későbbi történéseket. Egyrészt, mert az amúgy sem "hétköznapi" Kati néni mind "furcsábban" kezdett viselkedni, másrészt, mert Kovács, néhány szövetségi potentát, valamint jóakaró az idő múlásával már "lehetőséget" látott Janics távozásában. A sztori nem csupán arról szól, hogy Kovácsék - "a pult alatt" - nem tudták visszahozni a négyesbe Janicsot, s hogy Kovács csak vele akart menni párost; arról is szól, mit jelent a pénz. Mármost három olimpiai szám több mint a kettő - Fábiánné ennyit engedélyezett a még vele lévő, a Janics-kérdést már feszegető Kovácsnak -, s hát Janicsnak se sok esélye lett volna a kínai fellépésekre, ha Szegeden marad magányosan... Kovács "jókor" dobbantott attól a "megőrülni látszó" edzőtől, aki tizenhárom évig trenírozta: két és fél hónappal az olimpia előtt nagyot már nem lehet rajta rontani, főként, hogy a klasszis azt a Sári Nándort választotta, aki kiválóan építi az aranyesélyes Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor párost. A Kováccsal távozó, Európa-bajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős igazából már "csak" azért kellett, hogy meglegyen a kvartett, s a "maradékkal" maradt Kati néni alól - sikeres válogatóval - kihúzzák a talajt. Ugyanakkor Szabóék elmenetele kapcsán azon is érdemes eltűnődni, hogy mi van akkor, ha Fábiánné a milánói kontinensviadal után nem azzal fordul a speciel olimpiai távon győztes páros egyik tagjához (a jelenlévők szerint minősíthetetlen hangon, ordítva): felejtse el Pekinget. Ami azt illeti, Szabó és Kozák - akárcsak Kovács - az itáliai regatta után hagyta ott Kati nénit...

Így jutottunk el a hét végi, szegedi országos bajnokság, egyben olimpiai válogató női páros versenyéig, amelyen Janicsék újra felülmúlták a pekingi eseményeket alighanem otthon néző, korábbi vb- és Eb-első, Fábiánnénál maradt Paksy Tímea, Benedek Dalma duót. Az eredmények alapján így négy női kajakos - a mindhárom kategóriában nyertes Kovács, a párosban és a négyesben is helyet foglalt Janics, továbbá a Szabóval és Kozákkal kiegészülő kvartett - utazhat Ázsiába, s miután Angyal Zoltán szövetségi kapitány deklarálta, hogy egyfelől a vízi produkció dönt, másfelől Kovácsnak engedélyezi a triplázást, a szerdai elnökségi ülésen legföljebb arról vitatkozhatnak majd: csapódjon-e tartalék a szűk csapathoz...

Szegeden eldőlt "még", hogy Vereckei Ákosé a fél kilométer pekingi indulási joga: a táv korábbi egyeduralkodója a sokáig vezető, Kovács "többpróbája" nyomán beindult, kardjába aligha dőlő Kammerernél bizonyult jobbnak ezúttal.

És akkor most várjuk a szerdát, illetőleg Kati néni kalkulálható "robbanását", habár az edzőnő már korábban kifejtette: tudatosan tették tönkre, verték szét a csapatát. Igazságot nem tehetünk, maradjunk hát annyiban: méltatlan ez úgy, ahogy van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.