Nincs kegyelem

Elírta a Fővárosi Bíróság bírája, a móri ügyben is eljáró Varga Zoltán a vesztegetésért elítélt Székely Zoltán egykori kisgazda képviselő kegyelmi kérvényét - a fölterjesztésben Székely úgy szerepel, mintha emberölés bűntettében marasztalták volna el. .

Okirat-hamisítás miatt tesz feljelentést a Fővárosi Bíróság bírája ellen Kende Péter ügyvéd, több könyv szerzője. Ennek oka, hogy a vesztegetés miatt jogerősen hat év börtönre ítélt Székely Zoltán egykori kisgazda képviselő kegyelmi kérvénye elbírálásához szükséges iratokat az igazságügyi tárcához olyan - az ügyben eljáró bíró aláírásával ellátott - kísérőlevéllel küldték meg, amely szerint őt "több emberen, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt" marasztalták el. A köztársasági elnök a kérelmet egyébként tavaly júniusban elutasította

Kende szerint ebből önként adódik a következtetés: ha a bíróság ilyen súlyos formai hibát követ el, vajon a vád érdemét illető kérdésekben nem fordulhat-e elő hasonló melléfogás. Az ügyvéd a Népszava szombati számában megjelent írásában egyértelműen jelzi is, hogy szerinte Varga Zoltán bíró - aki a móri vérengzés ügyében utóbb tévesnek bizonyult ítéletet hozott - Székelyt is megalapozatlanul marasztalta el. Ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az átirat téves tartalma a kegyelmi kérvény elbírálását is befolyásolhatta.

Kende kérdésünkre elmondta: maga biztatta Székelyt, hogy kérje ki a periratokat, mert feltételezhető, hogy a bíróság az eljárás során több formai és tartalmi hibát követett el. Ezt Varga bíró azonban elutasította, de a fellebbezés után engedélyezték a betekintést, és az egykori képviselő így most bukkant a kifogásolható átiratra. Az ügyvéd meggyőződése, hogy itt okirat-hamisításról van szó, ezért feljelentést tesz.

Sajnálatos elírás történt, de ez a kegyelmi kérvény sorsát bizonyosan nem befolyásolta - jelentette ki kérdésünkre Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke. A kegyelemről ugyanis az államfő nem egy kísérőlevél, hanem a kérelemben foglaltak és a periratok alapján dönt - jelentette ki. Maga úgy látja, hogy ez az ügy nem több mint az informatikai rendszer okozta fatális hiba. Ugyanakkor szerinte rossz nyomon jár, aki ebből a per érdemét illető következtetéseket próbál levonni, mert a Fővárosi Ítélőtábla még súlyosbította is az első fokon kiszabott büntetést.

A Székely-dossziéhoz mellékelt levél csupán egy kísérőirat - hangsúlyozta Gatter -, hozzátéve: korábban erre a célra olyan formanyomtatványt használtak, amit a bírónak nem is kellett aláírnia. Az elnök szerint az egyes államigazgatási vagy bírósági szervezetek közti belső levelezés egyébként sem minősül eljárás alapjául szolgáló közokiratnak, így a hamisítás vádja egyenesen abszurd.

Az igazságügyi tárcától kapott tájékoztatás szerint a felterjesztés a helyes tényállást tartalmazta, vagyis: Székelyt "kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette" miatt ítélték el. Így tehát szóba sem jöhetett, hogy az államfő döntését a bíróság átirata bármilyen módon befolyásolta volna.

Ügyészségi forrásoktól kapott tájékoztatás szerint a feljelentés tegnap délutánig nem érkezett meg.

Lomnici segítene az elnöknek

Konstruktív együttműködést ígért az államfőnek a távozó főbíró annak érdekében, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöki posztját mielőbb betölthessék. Lomnici Zoltán közölte azt is, hogy Sólyom Lászlót tájékoztatta: mandátumának lejárta után az LB-t és az OIT-t a jelenlegi elnökhelyettesek vezetik tovább.
Az államfő azért kezdeményezte a tegnapi találkozót Kaposvári Bertalan LB-elnökhelyettessel és Fazekas Sándorral, az OIT helyettes elnökével, hogy elősegítse az együttműködést Lomnici távozása után. Június végével egyébként új helyzet áll elő, mert a főbírói posztra jelölt Baka András kudarca után - akit a parlament nem választott meg - a két tisztség kettéválik. Ez azonban a bíróságok működőképességét nem veszélyezteti, mert az igazgatási feladatokat ellátó OIT-nek, és a jogegységért felelős LB-nek is lesz megfelelő felhatalmazással rendelkező vezetője. (Munkatársunktól)

A kísérőlevél
A kísérőlevél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.