A jövő héten lezárul az SZDSZ belső vizsgálata

Több mint három hónapja nem lehet tudni, hogy kik és kinek a javára csaltak az SZDSZ tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésén.

Fellebbezés, formai kifogások, döntés-előkészítés külső emberrel - egyszóval, jogászkodással folytatódik az a belső vizsgálat, amit az SZDSZ tavalyi elnökválasztásának csalási botránya nyomán indítottak. A rendőrség is vizsgálja, hogy pontosan mi is történt a liberálisok tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén, ám mire ez véget ér, az ügyet kirobbantó Köteles Pétert alighanem kizárják a pártból. A belső vizsgálat ugyanis várhatóan a jövő héten lezárul.

Az elnökválasztáson rendkívül szoros eredmény született: Kóka János tizenhárom szavazattal győzte le Fodor Gábort. A gyanúba keveredett borsodiakon kívül más megyékből is szavazhattak álküldöttek, úgyhogy szinte lehetetlen megállapítani, ki nyert volna egy tiszta körülmények közt zajló választáson. Mindenesetre Kóka János a vizsgálat lezárása után azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a vizsgálat bebizonyította: nem az ő, hanem Fodor Gábor megválasztására szerveztek (ál)szavazatokat Borsodban. Fodor és több támogatója ekkor függesztette fel SZDSZ-vezetőségi tagságát. Ezt követően indult meg a fegyelmi vizsgálat, amely Köteles pártból való kizárásával zárult (volna), T. Asztalos Ildikó megyei elnököt viszont nem marasztalta el. Ez ellen Köteles fellebbezett, elfogultsággal vádolta a fegyelmi bizottság egyik, szerinte T. Asztaloshoz lojális tagját. A vizsgálat eredményét Kötelesen kívül az SZDSZ jószolgálati és etikai bizottsága sem tartotta elfogadhatónak, igaz, ők "csupán" formai kifogást emeltek.

Információnk szerint többen sérelmezték a pártban, hogy a fegyelmi eljárás túl formális volt, T. Asztalos Ildikónak például alig tettek fel érdemi kérdéseket. A párt ügyvivői testülete Fodor Gábor javaslatára Horváth Lászlót kérte fel a tisztázásra, azt a hódmezővásárhelyi ügyvédet, aki a baranyai tömeges tagbeléptetésekről elhíresült Mali Zoltán fegyelmijét is levezényelte.

Egy informátorunk szerint alighanem jóváhagyják a korábbi döntést, vagyis: beérik Köteles kizárásával. Kóka János környezetében azt állítják, hogy nem áll szándékukban az ügyet felmelegíteni, nincs szó újabb vizsgálatról. Ugyanakkor az egyik Fodor-támogató vezetőségi tag úgy véli, hogy "Kókáék továbbra is T. Asztalos Ildikón keresnek fogást". Ennek oka pedig az, hogy a borsodi "Fodor-erőd" egyelőre rendületlenül őt ajánlja pártelnöknek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.