Lenyűgöző Isztambul

Híd Európa és Ázsia, múlt és jelen, Kelet és Nyugat között. Ugyan közhelyszerű, ám Isztambulra ennél találóbb jelzőket nem találhatnánk.

Isztambul nemcsak művészeti alkotásaival nyűgöz le, hanem lüktető életével, nyüzsgő utcáival, kávéházainak és teázóinak ezreivel, őrjítő hangzavarával. A metropolisnak ezer arca van: láthatunk modern felhőkarcolókat és sikátorokat, sugárutakat és a középkort idéző szűk utcácskákat, fejkendős lányokat és női DJ-ket, harsány árusokat hagyományos öltözékben, és öltönyös üzletembereket, akik a müezzin hangjára, parányi szőnyegükre térdepelve az utcán merülnek áhítatba.

Törökország rendkívül fiatal ország: a lakosság 25 százaléka 14 év alatti! Közülük sokan próbálnak szerencsét Isztambulban, ahol a legfrissebb adatok szerint ma már több mint 15 millióan élnek. A fiatalok pedig munkát keresnek: talán ezért érezzük úgy még a legolcsóbb gyorsétteremben is, hogy szinte minden vendégre jut egy alkalmazott. Olyan szolgáltatásokkal is találkozunk, amelyekről szinte már elfeledkeztünk: ilyen az utcai méredzkedés, de a közlekedési jelzőlámpák buráinak tisztítását sem igen látni másfelé. Mindenhol árusok, vendégeket csalogató pincérek, megállás nélkül dudáló és igen olcsó taxik. A turista, ha jót akar magának, nem vezet kocsit Isztambulban. Az európaihoz hasonló közlekedési szabályokat a legkevésbé sem tartják be, a gyalogosok pedig állandó életveszélynek vannak kitéve, mivel a gépkocsiknak minden helyzetben előnyük van.

Mindez azonban egy pillanatig se riasszon el senkit ettől a varázslatos várostól, amely nagyszerű látnivalók sorát kínálja. Paloták és mecsetek, víztározók és városfalak, múzeumok és fürdők, bazárok és irigylésre méltóan korszerű egyetemek. Ha csak a legismertebb épületeket akarjuk megnézni, akkor a Sultanahmetnek nevezett negyedbe kell látogatnunk. Kezdjük az Hagia Sophiánál (mai nevén Ayasófiánál). A templom 1453-ig a keleti kereszténység központja volt, a török hódítás után azonban mecsetté alakították át. Ma múzeumként működik, ahol a kereszténység és az iszlám kincseit együtt csodálhatjuk meg. A galérián rendkívüli szépségű mozaikokat láthatunk, köztük II. Komnénosz császár és felesége Iréne képmását, akiről kevesen tudják, hogy Szent László király lánya, Piroska volt.

Az Ayasófiával szemben magasodik a Kék mecset. Nevét a falait díszítő csodálatos kék izmiti csempékről kapta. A mai napig dzsámiként működő csoda szertartás közben nem látogatható, egyébként be lehet lépni az épületbe. A cipőjét mindenkinek le kell vennie, a nőknek kötelező kendőt teríteni a fejükre, a rövidnadrágos férfiaknak pedig el kell fedniük meztelen lábszárukat.

Ugyanebben a negyedben található a Topkapi Szeráj, amelyről azonnal szultánfeleségek, háremhölgyek és eunuchok jutnak az eszünkbe. A valóságban kevésbé romantikus célokat szolgált az épület: 400 éven át az oszmán birodalom adminisztratív központja volt. Látogatására akár egy egész napot is szánhatunk, hiszen a kincstárban világszerte híres ékszereket, smaragdokkal és rubinokkal ékes fegyvereket, gyémántokkal díszített használati tárgyakat, oszmán kori öltözékeket, miniatúrákat, láthatunk. Bekukkanthatunk az egykori háremszobákba is - összesen 300 volt. A Topkapi Szeráj később már nem tudta kielégíteni a szultánok igényeit, ezért új rezidenciát építettek, a Dolmabahce-palotát. Valószínűleg itt érthetjük meg igazán, mit jelent az a szó, hogy fényűzés. 285 szoba, 46 hatalmas terem, mind más mennyezeti mintával, hatalmas kristálycsillárokkal, káprázatos berendezéssel, az utolsó szultánok személyes használati tárgyaival.

És akkor még nem beszéltünk a Nagy Bazárról, ahol valószínűleg nem tudunk olyan árut, vagy világmárkát említeni, amit ne lehetne kapni. Nem beszéltünk a Márvány-tengerről, az Aranyszarv-öbölről, a Galata hídról, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, és ahol már kora hajnalban tömegek lógatják horgászbotjaikat a tenger fölé. Nem szóltunk a teázók meghitt hangulatáról, az ízes ételekről, amelyek egy részéről mind a mai napig azt gondoljuk, hogy "hungarikum". Nem említettük az összehasonlíthatatlan illatokat és színeket, a törökök kedvességét és a magyarok iránti rokonszenvét. És nem szóltunk arról, hogy mindehhez igazán kedvező áron juthatunk hozzá, hiszen Törökország ma a Földközi-tenger vidékének legolcsóbb úti célja.

Az Aranyszarv-öböl feletti emeletes hídon horgásznak és ebédelnek az isztambuliak, a háttérben az európai negyed
Az Aranyszarv-öböl feletti emeletes hídon horgásznak és ebédelnek az isztambuliak, a háttérben az európai negyed
Top cikkek