Tovatűnő távol-keleti diákok

Eltűnt 21 kínai diák a Pécsi Tudományegyetemről (PTE). Meglehet, a kínaiak azért jelentkeztek a pécsi intézménybe, hogy vízumot kapjanak, s aztán továbbálljanak az unió valamelyik országába. A távoli országok fiataljai gyakran próbálkoznak ezzel a módszerrel egyetemeinken.

A pécsi egyetemen az elmúlt tíz évben ötven kínai diák szerzett diplomát. A legtöbben az angol nyelvű közgazdászképzésben vettek részt. A múlt esztendő végén ugrásszerűen megnőtt a kínai diákok érdeklődése a PTE iránt: novembertől mostanáig 87-en jelentkeztek az egyetem három hónapos angol nyelvű előkészítő kurzusára. Februárban öt kínai diák kezdte el Pécsett az intenzív angol kurzust, ők a napokban vizsgával zárják a több százezer forintba kerülő tanfolyamot. Áprilisban újabb 32 kínai diák érkezett Pécsre, s ők is belefogtak az angoltanulásba. Ám alig telt egy hét, 21 hallgató - egyetlen nap alatt - eltűnt Pécsről. A kínai csapat kiköltözött az egyetem vendégházából, és nem tájékoztatott senkit távozása okáról.

Álmosné dr. Kajdy Ella, a PTE nemzetközi oktatási központjának vezetője elmondta, hogy a 21 diák mindegyike a dél-kínai Fujian tartományból származik, s az egész csapatot egyazon kínai ügynökség hozta Pécsre. A pécsi intézmény jelezte az ügynökségnek a történteket, s a cég úgy reagált, hogy nem érti a kínai diákok - összehangolt - távozásának okát. A jelek azonban arra vallanak, hogy a kínai fiatalok azért jelentkeztek a pécsi egyetemre, hogy vízumhoz jussanak, majd a tartózkodási engedélyt felhasználva továbbutazzanak az unió valamelyik országába.

A PTE értesítette a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pécsi régiós igazgatóságát a kínai fiatalok eltűnéséről. Az igazgatóságon nem kívántak nyilatkozni az ügyben, csak annyit mondtak, hogy megtették a szükséges intézkedéseket. Ez - információink szerint - azt jelenti, hogy körözést adnak ki a kínaiak ellen, s ha megtalálják őket az unió valamelyik országában, kiutasítás vár rájuk.

Azok a hazai egyetemek, ahol régóta folyik angol nyelvű oktatás, már felkészültek a távoli országok diákjainak migrációs trükkjeire. Jenei Attila, a Debreceni Egyetem nemzetközi oktatási központjának vezetője elmondta, hogy különös gonddal kontrollálják a Távol-Keleten és a Délkelet-Ázsiában diákokat toborzó ügynökségeket, mert közöttük akad olyan cég, amelyről gyanítható, hogy valójában emberkereskedelemmel foglalkozik. Eddig az óvatosság megvédte a Debreceni Egyetemet a pécsihez hasonló tapasztalatoktól: ide évente 15-20 kínai diákot vesznek fel, s még nem fordult elő, hogy akár egy fiatal is eltűnt volna.

A Budapesti Corvinus Egyetem is óvatos az ázsiai és afrikai diákok felvételekor. A külföldiek körében népszerű, angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szaknyelvi előkészítő kurzusra csak azok juthatnak be, akiket az egyetem saját ügynökei hoznak, és akik eredményesen teljesítették a matematika tudáspróbát. Gyanúra okot adó közvetítő legutóbb márciusban próbálkozott: akkor egy, önmagát nigériai egyetemi tanárnak valló férfi kereste meg a budapesti intézményt, és azt kérte, hogy húsz, az iskolájában végző fiatal hadd tanuljon két hétig Budapesten. A Corvinus felhívta az említett nigériai egyetemet, ám ott nem tudtak sem az utat szervező tanárról, sem a húsz diákról, így nem fogadták a csoportot.

A Kodolányi János Főiskolán 2004-ben 98 bangladesi és indiai fiatal kezdte el az angol nyelvű turisztikai szakot. A csapatból 96-an alig pár hét elteltével odébbálltak - tudtuk meg Szabó Pétertől, a székesfehérvári központú intézmény rektorától. Azóta a Kodolányi nem fogad bangladesi és indiai diákokat. Az intézmény óvatos a kínai fiatalokkal is, őket akkor engedik jelentkezni, ha a távol-keleti ország valamelyik állami egyeteme javasolja továbbtanulásukat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.