Gyurcsány hat hónapon belül mehet - a Financial Times szerint

"Az összeomlás szélére került" a magyarországi kormánykoalíció annak nyomán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén az egészségügyi miniszter leváltásáról döntött - áll a Financial Times hétfői értékelésében.

A londoni gazdasági napilap internetes oldalán megjelent írás szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter reformprogramját a választók "határozottan visszautasították" a kormány számára "katasztrofális vereséggel végződött" népszavazáson.

A lap szerint a reformokat "Horváth Ágnes dolgozta ki", akit az SZDSZ azzal a feladattal jelölt erre a posztra, hogy "hozza be a magánszektort a közegészségügybe".

Kóka János, az SZDSZ elnöke a Financial Times idézete szerint azt mondta: Gyurcsány Ferenc azon döntése, hogy "szembefordul a reformokkal", a két párt koalíciós megállapodásainak megsértése.  "Nem mi teszünk olyan nyilatkozatokat, amelyek nyomás alá helyezik a koalíciót, hanem Gyurcsány úr" - fogalmazott az FT szerint a szabad demokraták vezetője.

Az írás idézi Szabados Krisztiánt, a Political Capital közéleti elemző kutatóintézet igazgatóját is, aki azt mondta: a szocialista párt megmaradhat a hatalomban a következő, 2010-ben esedékes választásokig, akár kisebbségi kormány élén, akár úgy, hogy átcsábít egyes szabad demokrata képviselőket a szocialista padsorokba, ha az SZDSZ kivonul (a koalícióból).

Szabados Krisztián szerint azonban Gyurcsány Ferenc távozása most már valós lehetőség. "Ha nem tudja megfordítani a szocialista párt támogatottságának hanyatlását, hat hónapon belül megy" - idézte az elemzőt a Financial Times internetes változata.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc hétvégi beszédében bejelenti új egészségügyi minisztert akar
Gyurcsány Ferenc hétvégi beszédében bejelenti új egészségügyi minisztert akar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.