A logopédus bicikliremekei

Veterán kerékpárokat bemutató kiállítás nyílt a közelmúltban Gicen. A gyűjtemény Vock Balázsé, aki tavaly nyárig logopédusként dolgozott az értelmi fogyatékosok gici gyermekotthonában.

Alaposan meglepődhet az, aki a Veszprém megyei Gicen járva betér Vock Balázs kerékpár-szaküzletébe. A szakbolt választékát bármelyik városban megirigyelhetnék a bringások. Az üzlet egyik helyiségében veterán bicikliket bemutató állandó kiállítás látható.

Nem túl merész vállalkozás egy szaküzlet megnyitása egy négyszáz lelkes bakonyi kis faluban? - kérdezem Vock Balázst.

A 39 éves, tősgyökeres gici férfi csak mosolyog. Mint mondja, nem a falubeliekből akar megélni. Eddig például egyetlen biciklit sem adott el a helyieknek, akik viszont rendszeresen hozzá hordják ütött-kopott kerékpárjaikat apróbb javításokra: kerékcserére, gumiragasztásra, küllőhúzásra. Mielőtt elmondaná, hogy mire szeretné felépíteni a bolt sikerét, arról mesél, hogyan lett üzlettulajdonos.

- Valójában kényszervállalkozó vagyok, tavaly nyárig meg sem fordult a fejemben, hogy valaha is váltani fogok - mondja Vock Balázs. - Csaknem két évtizedet húztam le gyógypedagógusként, logopédusként Gicen, az értelmi fogyatékosok gyermekotthonában, ám a fenntartó megyei önkormányzat tavaly nyáron bezárta az intézményt. Ezután kollégáim többségével együtt az utcára kerültem. Persze bejárhatnék valamelyik nagyvárosba tanítani, de inkább úgy döntöttem, mostantól a másik nagy szenvedélyemre, a kerékpározásra építem az életemet. - Arra Vock Balázs már nem emlékszik, hogyan kezdődött a biciklimániája, de azt biztosan tudja, hogy kicsi gyerekkorától fogva két keréken töltötte minden szabadidejét. Szokatlan pályakép az övé, hiszen felnőtt koráig kizárólag hobbikerékpárosnak számított, csak 28 évesen indult először versenyen. Azóta viszont állandó résztvevője a hazai és a nemzetközi terep- és maratoni kerékpárversenyeknek, évente 20-25 alkalommal áll rajthoz. A gici üzletet betöltő serlegek, érmek azt bizonyítják, hogy sikerrel.

- Hiába élek egy kis faluban, ma már több ezer magyar és külföldi kerékpáros tartozik az ismeretségi körömbe - mondja Vock Balázs. - Elsősorban közülük kerülhetnek ki a kuncsaftjaim. Versenykerékpárokat árulok, továbbá olyan használt bicikliket, amelyek 5-15 éve csúcsminőséget képviseltek, de általam felújítva most is felveszik a versenyt a legújabb modellekkel. A harmadik nagy ügyfélkör a veterán kerékpárok szerelemeseiből kerülhet ki.

Vock Balázs ugyanis hosszú ideje gyűjt és újít fel ötvenévesnél régebbi kétkerekűeket. Azt nem tudja megmondani, hogy mekkora tábora lehet a muzeális értékű biciklik szerelmeseinek, de az tény, hogy az ország minden pontjáról hoznak hozzá "ráncfelvarrásra" régi járgányokat.

- Az nagyon ritka, hogy teljesen eredeti biciklire bukkanjon az ember, így sokszor évekig is eltart, amíg egy-egy típus valamennyi alkatrészét sikerül összegyűjteni - mondja Vock Balázs. - Én úgy járok-kelek a világban, hogy minden szembejövő kerékpárt szemügyre veszek, és ha találok rajta valami számomra fontos dolgot, azonnal alkudni kezdek rá. A falusi kiskocsmák falához támasztott bicikliken például fantasztikus kincsekre lehet bukkanni: hol egy eredeti ülést, egy dinamót, egy lámpát vagy egy bükkfából készült fogantyút szúrok ki. Előfordul, hogy valaki nem akarja eladni az általam kinézett alkatrészt. Ilyenkor adok neki a régi kerékpárja helyett egy újabbat. Emiatt persze gyakran őrültnek néznek.

Vock Balázs eddig mintegy száz darab, a múlt század első feléből származó kerékpárt gyűjtött össze, amelyek közül harmincöt teljesen felújított, menetkész állapotban van. A férfi padlásán a korszak leghíresebb márkái - a német Adler, a svájci Helvetia, az osztrák Styria, az olasz Bianchi és a francia MF - sorakoznak, amelyek közül egyelőre 14 darabot állított ki a gici üzletben. Egyébként a félmúlt legismertebb márkáit is gyűjti, de azt mondja: a hetvenes-nyolcvanas évek hazai "sztárjait" - a Szputnyikot, a Csepelt meg a Favoritot - sokszor nehezebb beszereznie, mivel ezeknek a többségét az emberek kidobták.

- A kerékpár-történeti tárlatnak már most kevés a hely, úgyhogy hamarosan szeretnék egy olyan nagyobb kiállítóhelyet kialakítani a bolt mögött, amelyben helyet kaphatnak a szintén gyűjtő Balzsay Béla barátom több száz darabos kollekciójának legértékesebb veterán kerékpárjai is - mondja Vock Balázs. - A nyáron megpróbálkozom a Bakonyban túrázók számára kerékpárkölcsönzéssel. A távolabbi terveim között pedig egy gici központú veteránkerékpáros-találkozó megszervezése is szerepel.

Vock Balázs: Tavaly nyárig meg sem fordult a fejemben, hogy valaha is váltani fogok
Vock Balázs: Tavaly nyárig meg sem fordult a fejemben, hogy valaha is váltani fogok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.