Ötezer palack tokaji bortrezorban

A tervek szerint kétszáz évig tart az a kísérlet, amely azt hivatott bebizonyítani: a tokaji aszú évszázadokon át eltartható úgy, hogy közben élvezeti értéke növekszik.

Dusótzky Tamás, a Tokaji Borrend Tanácsának nagymestere érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt évszázadok során fennmaradt írásos dokumentumok azt bizonyítják, hogy a palackban tárolt tokaji aszú minősége az évek során fokozatosan javul. Ehhez átlagosan hatévenként át kell dugózni a palackokat. Annak érdekében, hogy ez a jelenleg szervezés alatt álló kísérlet során ne okozzon problémát, kifejlesztettek egy speciális kristályüveget, valamint dugót, amelynek köszönhetően a bor akár ötszáz évig is kezelés nélkül eltartható.

A bortesztet a közelmúltban neves szakemberek által létrehozott Borok Bora Alapítvány kezdeményezte. A kísérlet kétszáz évig tart, amely során tízévenként kinyitnak egy-egy palackot. A bort kémiailag és ízösszetevők alapján meg-vizsgálja egy szakavatott bizottság. Dusótzky Tamás elmondta: a kísérlet folytonosságát, valamint annak anyagi fedezetét egy hamarosan létrehozandó kereskedelmi cég biztosítja majd, amelyben többségi tulajdonos az alapítvány lesz.

A kísérleti borokat pályázat útján, a legjobbnak ítélt évjárat legkiválóbb aszúiból választják ki. A termelők neve azonban titok marad. Ennek oka az, hogy nem néhány bortermelőnek, hanem a tokaji aszúnak szeretnének reklámot biztosítani a kezdeményezéssel - fogalmazott a bornagymester. A kiválasztott borokat, az ősi ülepítéses módszerrel, éveken át készítik elő a palackozásra. A megtöltött ötezer palackot a Tokajban hamarosan felépülő Nemzetközi Világörökségi Bormúzeum bortrezorjában helyezik el, ott őrzik majd évszázadokon át.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.