Helyi népszavazási kezdeményezés a kazincbarcikai kórházért

Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi hat önkormányzati képviselő az észak-borsodi Kazincbarcikán a kórház működtetésének bérbeadása ellen - jelentette be az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke.

Rizner József azt is elmondta, hogy a civil és szakmai szervezetek jövő csütörtökön tiltakozásul gyertyás virrasztást terveznek.

 

A hat önkormányzati képviselő levelet juttatott el Szitka Péterhez, a település polgármesteréhez, amelyben kérik egy rendkívüli testületi ülés összehívását, ahol kezdeményezhetik a népszavazás kiírását - mondta.

A jövő csütörtöki gyertyás virrasztás időpontja pedig nem véletlen, hiszen másnap döntenek majd a városatyák a kórház sorsáról a testületi ülésen - jelezte, hozzátéve: szeretnék felhívni a városvezetés figyelmét arra, hogy a kórháznak és a barcikaiaknak ez a megoldás nem jó, "ne adják át a kórházat".

Információi szerint a második pályázati kiírást úgy értékelte a bíráló bizottság, hogy "a miskolci megyei kórház, illetve a debreceniek pályázatát a képviselő-testület nyilvánítsa érvénytelennek, és a Hospinvest Zrt. pályázatát fogadja el".

Az egyesület elnöke felháborítónak nevezte, hogy a polgármesteri hivatal csak a HospInvest pályázatába engedélyezett számukra betekintést.

Emlékeztetett arra, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére eddig kétszer írták ki a pályázatot, s legelőször 2007 november közepe volt a beadási határidő. Az első körben eredménytelenné nyilvánították a beérkezett anyagokat, mert hiánypótlásra szorultak.

A második pályázati kiírásra három pályázati anyag érkezett, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt, a Debreceni Egyetem, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. anyaga.

Arról is beszámolt, hogy az egészségügyi intézményben dolgozó orvosok aláírtak egy ívet, amelyben kifejtik, "nem kívánnak a dolgozni a HospInvest égisze alatt".

A tájékoztatón részt vett Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki úgy fogalmazott: nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügy értékeit átadják egy érdekcsoport kezébe, amely "olyan, mint a török veszedelem".

Véleménye szerint Európa szégyene, ahogyan a Parlamentben kétszer is elfogadták az egészségügy átalakításáról szóló javaslatot, amely egy rendkívül tudatosan felépített intézkedéssorozat, de nem a betegekről és nem az egészségügyről, hanem a pénzről, az üzletről szól. "Az egészségügyben nincs kockázat, mint a tőzsdén, hanem garantált pénzt jelent" - fűzte hozzá.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.