Súlyos műtétek központi alapból

Körvonalazódik már, hogy milyen beavatkozások kerülnek az úgynevezett Országos Kockázatközösségi Alapból finanszírozandó ellátások közé. Bizonyos különösen drága, de életmentő beavatkozásokat ugyanis egy központi forrásból fizetnek majd ki, ez az Országos Kockázatközösségi Alap. Így az ellátás ezekben az esetekben semmiképpen sem függ az új pénztáraktól.

A lapunk birtokába került szakértői javaslatok e "biztonsági" körbe sorolják az azonnali életmentésre alkalmas szívritmus-szabályozókat, a HIV- fertőzöttek kezelését, a szervátültetéseket, az infarktusmegelőzésnél, kezelésnél alkalmazott értágító, stabilizáló, gyógyszerkibocsátó stentek beültetését, a PET-CT-vizsgálatoka csigolya-összeroppanást megakadályozó műtéteket, a nagyon súlyos és költséges daganatos terápiákat, az enzimhiányos betegségek gyógyítását. További betegségek e körbe sorolását is fontolgatják.

A tervezet pontosítaná a várólistaszabályokat is. Eszerint a beteg, ha túl hosszúnak ítéli a várakozást, választhat másik szolgáltatót, emellett meghatároznák, hogy mennyi a még méltányolható várakozási idő egy-egy beavatkozás esetében. A szakértői anyag szerint a térd- és csípőprotézis-műtéteket hat hónapon belül el kell végezni. Amennyiben ez az adott kórházban nem biztosítható, a betegnek fel kell ajánlani, hogy a kezelést, műtétet más orvos operálja ugyanabban a kórházban, vagy a régión kívül, esetleg az adott betegség országos orvosi centrumában végzik el. Ha a beteg ezeket a lehetőségeket elutasítja, akkor szabad csak hat hónapon túl is várakoztatni.

A kormányfő egyébként tegnap bejelentette: a vizitdíjat 2010-ig nem emelik.

Betegperspektíva
Betegperspektíva
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.