Kasszakulcs

A politika vagy a szakma dönthessen a színházigazgatók kinevezéséről? Hát persze, hogy a szakma! - ha már így teszik fel a kérdést. De ha úgy kérdezik, van-e joga megmondani egy demokratikusan megválasztott önkormányzatnak, hogy ki vezesse egyik intézményét, akkor nyilvánvaló, hogy a döntés jogát nem lehet elvitatni a városházi többségtől.

Mindez most éppen azért vetődik föl, mert Szegeden február 15-én dönt a közgyűlés a színidirektorról. A négy pályázó közül valójában csak kettőnek van esélye: Gyűdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetőjének, és Herczeg Tamásnak, a szabadtéri játékok igazgatóhelyettesének. Úgy tűnik, Gyűdi az önkormányzati többség, illetve a színházi dolgozók jelöltje, Herczeg a "szakmá"-é.

A "szakma" képviselőjének nincs a pályázatban előírt szakirányú végzettsége és ötéves szakmai gyakorlata. Ez alól a szakminisztérium felmentést adhat. Herczeg Tamás leginkább marketingesként ismert. Nem biztos, hogy egy színidirektornak magának kell rendeznie a Macbethet - de azért a kiírás mégiscsak kiírás. Többen párhuzamot vontak a szolnoki esettel - ott a 2006 októberében megválasztott fideszes városvezetés a pályázó politikai szimpátiáit is tekintetbe véve választotta meg Balázs Pétert. A szegedi helyzet azonban egészen más. Itt 2006-ban is Botka László és az MSZP győzött. Az előző ciklusban, amikor Botka még tapasztalatlan városvezető volt, engedett a Budapestről érkező nyomásnak - így lett akkor Székhelyi József a színház vezetője. A tőle várt sikerek azonban elmaradtak. Herczeg Tamás megválasztása esetén sok tekintetben ismétlődhetne a 2003-as helyzet. Gyűdi Sándort és a vele együtt emlegetett Juronics Tamást viszont vezetői és művészeti munkája alapján is jól ismerik Szegeden.

A szakmai grémium három tagja közül ketten elmondták, Herczeg Tamást támogatják. A harmadik, a Botka által felkért Vass Lajos nyilvánosan nem foglalt állást, de a véleménye sejthető. A kulturális bizottság elnökét, az SZDSZ-es Kormos Tibort - őt is úgy nevezték ki korábban direktornak, hogy nem volt meg az előírt végzettsége - Herczeg Tamás támogatójaként tartják számon. A városházi többségi frakció 80 százaléka viszont egy szimpátiaszavazáson Gyűdire voksolt. A polgármester közölte: nem lesz kötelező frakcióálláspont arról, melyik jelöltre szavazzanak.

A meccs tehát nincs lefutva. Annyi azonban jól látható, hogy a szegedi MSZP-s képviselőknek - és minden bizonnyal személy szerint Botkának is - elegük lett abból, hogy a kívülről súgók mondják meg, kire bízhatják a milliárdos színházi kassza kulcsát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.