Elkészült az első esztergomi Suzuki Splash

Legördült a Suzuki Splash első példánya az esztergomi gyár futószalagjáról. A vállalat az idén 60.000 darab gyártását tervezi, a modell Genfi Motor Show után, március elejétől jelenik a magyarországi márkakereskedőknél.

"A Splash új fejlesztésű egyliteres, háromhengeres benzinmotorjának fogyasztása csupán öt liter, ezzel az öt személyes autók között a legkedvezőbb értéket éri el" - emelte ki beszédében Ozava Iszao, a Magyar Suzuki Zrt. vezetője, aki később elmondta, az új modell kedvező választás lehet fiatal családok számára.

A Splash tervezésekor a biztonsági elemekre a Suzuki kiemelt figyelmet fordított. Blokkolásgátló rendszer, fékerő asszisztens és elektronikus fékerő-elosztó segítik a vezetőt a veszélyes helyzetek elkerülésben. A karosszériát hat légzsákkal szerelték fel, az överő-határolóval felszerelt első biztonsági övek, a lábvédő fék és kuplung pedálok a lehető legkisebbre mérséklik a sérülés lehetőségét.

Az új modell három új fejlesztésű motorral készül. A legkisebb egyliteres, 3 hengeres, teljesítménye 45kW (65LE), fogyasztása 5 liter. A legnagyobb változat, alumíniumból készült 1,2 literes 4 hengeres benzinmotor, amely 63kW-ot (86LE) teljesít és fogyasztása 5,5 liter.

A Splash dízelmotorját a Suzuki új indiai gyáregységében állítják össze a GM Powertrain licenc alapján, ez 1,3 literes közös nyomócsöves, 4 hengeres, teljesítménye 63kW-os (86 LE) fogyasztása 4,5 liter.

A Magyar Suzuki Zrt. az idén 300.000 autó legyártását tervezi, ebből 270.000 exportra kerül. A vállalat működésének 15 éve alatt 280 milliárd forintot ruházott be Esztergomban, A 6.200 Suzuki-dolgozó mellett a beszállítói körrel együtt a gyártás több tízezer ember számára nyújt megélhetést.

A tömeggyártás indulása alkalmából rendezett ünnepségen Dióssy Gábor, a GKM államtitkára rámutatott, a Suzuki jól példázza; lehet együttműködés az óriások és a kisebbek között. A japán vállalat eddig 19 külföldi beszállítót vonzott Magyarországra, hazai beszállítóik száma meghaladja a hetvenet, háromszáznál több céggel állnak kapcsolatban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.