Katasztrófavédelmi gyakorlat élesben

Felhőszakadás és árvíz miatt kell kimenteni a lakosságot, illetve az állatokat a Tisza és a Körösök mentén, miközben balesetek sorozata miatt is riasztják a katasztrófavédelmi erőket. A helyzet olyan súlyos, hogy nemzetközi támogatást kell kérni.

A román hatóságok segítenének, ám ott is árvízvédelmi veszélyhelyzetet hirdettek ki, ráadásul egy koncert résztvevőit, valamint egy külföldi delegációt terrortámadással fenyegettek meg, Arad környékén pedig több helyen gyanús autókat és csomagokat találtak. A két ország önmaga már nem képes úrrá lenni a helyzeten, így uniós beavatkozásra van szükség.

Mindez szerencsére fikció, és csak az EU-HUROMEX 2008 elnevezésű őszi gyakorlat forgatókönyve szerint történik meg. A cél, hogy megvizsgálják, miként működik az új tagállamokban az EU polgári védelmi mechanizmusa - tudtuk meg Tatár Attilától, az ÖTM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől. A rendezés jogát egyébként tavaly novemberben pályázat útján nyerték el, és a közös gyakorlatot - húsz-húszmilliós magyar és román önrész mellett - Brüsszel 130 millió forinttal támogatja.

Hasonló veszélyhelyzeteket eddig szinte kizárólag a számítógépek mögött ülve próbáltak el, ám ilyenkor legfeljebb az derül ki, hogy a vezetési rendszer működőképes-e. Ezúttal viszont a terepen, valós körülményeket szimulálva teszik próbára a beavatkozó erőket - hangsúlyozta Tatár. A gyakorlatra nyolc országból - elsősorban a szomszédos államokból, illetve Bulgáriából és Németországból - mintegy kétszáz szakembert várnak, és összességében háromszáz fős magyar egységet, közöttük mentőket, tűzoltókat és polgári védelmi csoportokat is bevetnek. Hogy a szimuláció még életszerűbbnek tűnjék, "áldozatok" is lesznek, akiket szerepjátékosok "alakítanak". A résztvevők száma így összességében meghaladja a hétszázat.

Magyarországon árvízi védekezés, kitelepítés, a megrongálódott kritikus infrastruktúra helyreállítása, egy veszélyes ipari üzemben bekövetkezett baleset következményeinek felszámolása lesz a feladat - tájékoztatott Tatár. A román oldalon ezzel egy időben - az árvízi védekezés mellett - "terroristákkal" kell leszámolni, mert ha nem sikerül időben beavatkozni, akár súlyos környezetkárosítást is okozhatnak.

A gyakorlat során a kitelepítettek befogadására alkalmas két tábort a valóságban is felépítenek, és ugyancsak a gyakorlatban mutatják be az árvízi védekezést a Körösöknél. Gyulaváriból és Szanazugról "kimenekítik" a lakosságot, illetve a háziállatokat, és bemutatják azt is, miként lehet egy kistelepülésen ideiglenes infrastruktúrát - villamosenergia- és ivóvízellátást - kialakítani. Mindebben közreműködnek a nemzetközi erők, és hogy értsék is egymást, a közös munkanyelv az angol lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.