Buba, az abonyi kamuzebra

Buba - így hívják a híres nőstény zebrát. Azért híres, mert - ha hinni lehet - 2005-ben Gáspár Győző, "Győzike" vette Bea asszony kedvéért tanzániai nyaralásukon, majd elajándékozta az abonyi vadasparknak. Az átadás látványosan zajlott, s bekerült a Gáspár család életét nyomon követő valóságshowba is.

Bubával csupán egy a gond: sosem volt Tanzániában.

A zebralány Magyarországon született, állatkertben, innen vásárolta meg Tóth Tibor, az abonyi vadaspark tulajdonosa. A grafikus végzettségű férfi 14 éve alapította az akkor még miniállatkertet, amelyben ma már több mint háromszáz állat él, a mangalicától az antilopon át az oroszlánig. A vadaspark nem kap állami támogatást, s az Abony melletti többhektáros területért bérleti díjat kell fizetnie a helyi önkormányzatnak. A létesítmény fenntartását a belépőjegyek árából fedezik. Azt remélték, Győzike zebrájától fellendül az üzlet, s százával érkeznek a showman rajongói, hogy találkozhassanak a híres állattal. A nézőözön azonban elmaradt. Tóth Tibor szerint azért, mert Gáspár Győző nem reklámozta kellő erővel a "tanzániai zebrát" a saját műsorában. A rapper viszont úgy véli: Tóth Tibor volt az, aki "elbénázta a lehetőséget".

Azt, hogy valójában mind a tévénézőket, mind a vadaspark látogatóit átverték, egyikük sem hangsúlyozza. Mindketten egy kölcsönösen előnyösnek indult üzletről beszélnek, s arról, hogy szerencsésen találkozott kettejük érdeke. Győzike akkoriban tért haza Tanzániából, s a zebravásárlással ezt a témát még egy darabig a felszínen lehetett tartani. A vadaspark meg amúgy is tervezte, hogy a már meglévő zebracsődör mellé vásárol egy hölgyet, így reklámot látott abban, ha mindezt összeköthetik egy ismert ember nevével. Így aztán csak annyi volt a teendő, hogy az egyik hazai állatkertből útnak indított zebrát egy-két napra "leparkolták" a showman salgótarjáni házának kertjében, majd innen szállították Abonyba. Tóth Tibor elmondta: miután az előírások szerint minden újonnan befogadott állatot három hétig karanténban kell tartani, ezért az ajándékozási ceremóniát - ahol Győzike látványosan átadta a "zebráját" - nem is a nősténnyel, hanem a csődörrel vették fel. Tóth Tibor azt állítja: a zebrát saját pénzén vásárolta, Győzikétől nem kapott támogatást. A rapper azt ígérte, temérdek abrakot vesz majd az általa Bubának elnevezett állatnak, ám eddig egy marék szénát sem küldött. Két évvel ezelőtt ugyan fellépett a vadaspark majálisán, ám ezért gázsit kapott, így ez sem tekinthető jótékonysági akciónak.

Amikor Gáspár Győzőt felhívtuk a zebra ügyében, kissé indulatosan azt mondta: a maradék haja is kihullik az abonyi vadaspark nevének hallatán. - Én a marketing lehetőséget megadtam, arról nem tehetek, hogy nem éltek vele - közölte.

Buba, a zebra amúgy jól érzi magát. Az erdővel körülvett vadasparkban a kifutók tágasak. Tóth Tibor azonban már kissé belefásult az "állatkertezésbe", Úgy döntött: eladja.

A létesítmény értékét ezekben a hetekben mérik fel, s várhatóan több száz millió forintra taksálják majd. Májusban meghirdetik, s azt remélik, jelentkezik egy tehetős befektető, aki szereti az állatokat, s nem gond számára a vételár kifizetése.

Ráadásként a leendő tulajdonos egy áltanzániai kamuzebrával is gazdagodhat.

Buba amúgy jól érzi magát
Buba amúgy jól érzi magát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.