Fajanszcsászárok

Bécsben olyan illemhely is akad, ahol a száj alakú piszoárok társaságában zongorista muzsikál. Ha nálunk hasonlóra nem bukkant is az első országos illemhelyteszt álruhás ellenőre, rálelt helyette Ági mamára. Ő vehette át tegnap a verseny közönségdíját.

- Centermenedzser úr, Ági mama, Sukari Imád: a nyertesek - mutat diszkréten a díjátadó háziasszonya a mai Magyarország toalett-guruira. Az ország legjobb vécéjének kijáró cím átadásához minden együtt van. Fehér liliommal meghintett hokedlik, a kilenchónapos országjárás állomásait megörökítő fényképekből rögtönzött budikiállítás és nem utolsósorban a hely szelleme is adott. Igaz, az már csak a múltból kísért: öt éve már, hogy kávézóvá lépett elő az Arany János utca egykori nyilvános vécéje.

- A pottyantós típusú márvány illemhelyet az ókoriak találták fel, a knósszoszi palotában székelő Minosz király is büszkélkedett vele - vág bele a vécékultúra nagy ívű történelmébe Tövisháti Ferenc higiénikus. És megállíthatatlanul érkeznek a szakág húzónevei: John Harington - aki I. Erzsébet királynő keresztfiaként 1596-ban feltalálta a vízöblítéses vécé ősét -, Alexander Cumming, aki majd kétszáz évvel később S alakú cső betoldásával akadályozta meg a kellemetlen szagok terjengését.

Valami azonban náluk is sokkal jobban izgat minket: ki az a hanyag eleganciájú férfi, Sukari Imád, aki Ági mama oldalában feszeng. Mielőtt fény derülne a turpisságra, hangulatfokozóként végtermék-monológot produkál Litkai Gergely humorista. A közönség - a budi-kerekasztal lovagjai - csillogó szemmel "követik" a tabuk világába. Litkai először is tudományos precizitással kategorizálja a medencébe vizelők táborát: az ürítés idején feltűnően körbefürkésző rókamangusztákat, a megkönnyebbülést lassuló karcsapással és enyhe mosollyal nyugtázó hévízi nyugdíjasokat és a sunyin lebukókat. A szibériai vécé, osztja meg irkutszki kalandját, két botból áll: egyikre támaszkodsz, a másikkal a farkasokat kergeted.

Végre jöhet a nagy pillanat. Előkerülnek a gravírozott üvegplakettek: rajtuk a vécéajtókról jól ismert, férfi-nő ikonokkal.

A különdíjat a szegedi MÁV-állomás főura, Sukari Imád helyiségüzemeltető veheti át, az első díjat a nyakkendős, karót nyelt úriember, a győri bevásárlóközpont illemhely-organizátora, de mindenkit lemos a mondókájával a közönségdíjat elnyerő Ági mama. A fővárosi éjszaka toalett-tündére. Ötcsillagos illemhelyisége a bulizó fiatalok Mekkája: a letört cipősarokkal érkezőknek pillanatragasztót kínál, a szakadt nejlonharisnya helyébe újat ad, a borfoltos inget tisztára cseréli. De akad nála tangabetét, óvszer a létező összes méretben, csókvárományosoknak fogkefe, fejfájósoknak pirula.

- Kérlek, ne dobd bele a rágót a vécébe, mert utána rossz ízű lesz - idézi Ági mama tizennégy nyelven olvasható feliratát, majd kaján vigyorral szakmai titokba avat. A folyamatosan takarító, hatgyerekes szupernagyi azért járhat-kelhet nagy nyugalommal a férfivécékben is, mert egy mesésen kidolgozott testű - mellesleg három hímtaggal rendelkező - Adonisz fényképét akasztotta a falra és kiírta: "Ha nem ilyen vagy, oda sem nézek".

És még közel sincs vége: Ági mama fotósokkal időpontot egyeztet, tárgyilagos hangon örömködik az újságíróknak a MÁV-képviselő, egy félreeső sarokban pedig Imád nyilatkozik. A palesztin származású, Kuvaitban felnőtt férfiról kiderül, gyógyszerészhallgatónak érkezett a SOTE-ra, majd az Öböl-háború idején kitessékelték családját Kuvaitból. A földönfutóvá vált szülőknek nem futotta többet a 4500 dolláros tandíjra.

Így lett fiukból a szegedi vécébiznisz császára.

Ági mama a Fecske-terasz vendégeinek is kedvence
Ági mama a Fecske-terasz vendégeinek is kedvence
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.