Illem-kódex és átnevelő tábor Németországban élő külföldieknek

Az együttélés alapja, hogy németül beszélünk, rendesen köszönünk, a tömegközlekedési járműveken átadjuk a helyet az idősebbeknek – Roland Koch „illem-kódexe” szerint a Németországban élő külföldieknek alkalmazkodniuk kell az itteni szokásokhoz.

Hessen tartomány CDU-s kormányfője jobb modort és nagyobb fegyelmet követelő „üzenetében” tartózkodott attól, hogy nációkat nevezzen meg, mégis mindenki számára egyértelmű volt, hogy elsősorban az arab és török származású bevándorlóktól vár el több illendőséget. A tiltakozások nem is maradtak el: a különböző muzulmán szervezetektől az evangélikus egyházon át a baloldali pártokig rendkívül veszélyes hecc-kampánnyal, külföldi-ellenes pogrom-hangulat szításával vádolták meg a 49 éves politikust.

Hessenben január 27-én tartományi választásokat rendeznek, s a közvélemény-kutatások szerint az abszolút többségét nagy valószínűséggel elvesztő Koch tudatosan építi kampányát a közbiztonságra és a bűnözés elleni harcra. Az amerikai stílusú, tudatosan az érzelmekre játszó voksszerző hadjáratban a keresztény-demokrata politikus azt is felpanaszolja, hogy túl sok külföldi fiatalkorú bűnöző van Németországban, akikkel szemben sokkal szigorúbb törvényeket sürgetett. A kisebb súlyú cselekmények elkövetőivel szemben „figyelmeztető lövéssel” felérő letartóztatást, továbbá az Egyesült Államokban működő, katonás fegyelemmel „jó útra térítő” átnevelő táborok (boot camp) kialakítását.   A „nehéz fiúk” esetében pedig a maximálisan kiszabható szabadságvesztés felemelését tízről 15 évre, illetve visszaesők esetében a gyorsított kiutasítást.

A statisztikák szerint a fiatalkorú bűnözés Németországban csökkenő tendenciát mutat, Koch mégis bizonyítva látja igazát az elmúlt hetek közvélemény-borzoló esetei kapcsán: a müncheni metróban külföldi – a rendőrség szerint feltehetőleg török származású - fiatalok utasokat, köztük nyugdíjast is bántalmaztak, Frankfurtban egy hét fős banda randalírozott, majd rátámadt a szerelvény vezetőjére.

A fiatalkorú bűnözés, különösen a fiatal bevándorlók erőszakossága körül fellángolt országos vita a berlini nagykoalíciót is elérte. A szociáldemokraták, élükön Kurt Beck pártelnökkel veszélyes populistának nevezték Kochot. A Hessen tartományt 1999 óta kormányzó politikus mellett viszont kiálltak a CDU vezetői, s Angela Merkel kancellár-pártelnök szerint is megengedhetetlen, hogy „egy kisebbség félelemben próbálja tartani a többséget”. Az egyre keményebb hangú, törvényt és rendet követelő megszólalásokhoz csatlakozott a bajor CSU is, amelynek egyik prominense azt találta mondani: Németország biztonságát az itteni metró-, és HÉV-állomásokon kell megvédeni. A kamerás megfigyelő-rendszerek önmagukban kevesek, minden szerelvény minden kocsijában „metró-marsalloknak” kell utazniuk.

 Berlin

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.