Orbán ezúttal keményebb és gátlástalanabb lenne...

Orbán ezúttal keményebb és gátlástalanabb lenne...

Önálló kötetben jelentek meg Debreczeni József 2002 és 2007 között publikált írásai, Hazárdjáték címmel. A Népszava 2007. évi utolsó számában egész oldalas interjú olvasható Debreczeni Józseffel. A beszélgetés végén a közíró "eljátszott a gondolattal", mire lehet számítani a Orbán hatalomra kerülése esetén.
Az interjúból idézünk:
"A demokrata szemében a politikában legitim érdekcsoportok versenyeznek egymással. A fundamentalista ellenben a jó és a gonosz harcaként értelmezi a politikát, végső világnézeti háborúként, ami az ellenség megsemmisítéséig tart. A gonosz ellen természetesen minden eszköz igénybe vehető, s ebben rejlik a fő veszély. A politikus ebben a felfogásban abszolút világnézeti és morális iránytűként is szolgál követői, az „emberek” számára. Mindez intézményesen és a maga teljességében az iszlám politikában, az iszlám államokban valósul meg, de sajnos ez a szemlélet, illetve módszertan hatja át egyre inkább Orbán Viktor politikáját is."
(...)
"Nehéz megbecsülni, hogy Orbán nyilatkozatai mögött milyen arányban munkál a cinizmus, illetve a fanatizmus, azaz mennyire gondolja komolyan, amit mond. A hevület azonban, amely egyre erősödik a megnyilvánulásaiban, illetve mindaz, amit a kormányzása idején tapasztalhattunk, a legkomolyabb aggodalomra ad okot. Gondoljunk például arra, hogyan használta annak idején politikai célokra a Simicska vezette APEH-et. A jelek szerint a Fidesz elnöke, ha ismét hatalomra jutna, sokkal keményebb és gátlástalanabb lenne a hasonló autokratikus és önkényes eszközök alkalmazásában. Félek, olyan ő már, mint a Karinthy-féle példázat palackba zárt szelleme. Aki négyezer év után még így beszélt: aki kienged, dúsgazdaggá teszem. Újabb négyezer év után így: aki kienged, annak nekiadom a fél világot. Ám újabb négyezer palackban töltött esztendő múltán már dühödten ezt sziszegi: aki kienged, annak abban a minutumban levágom a fejét…"

"A végén legyen csönd, akár egy temetésen" - Andrzej Wajda "Katyn" című filmjéről

Andrzej Wajda filmrendezővel készített interjút közölt a Heti Válasz ünnepi dupla számában. Részleteket idézünk Kovács Orsolya Zsuzsanna interjújából:
"Mennyire számított arra, hogy a díszbemutatón a filmet követő néma csendben a közönség imádkozni fog? - kérdezte a Heti Válasz.
- Sokat gondolkodtam a film befejezésén - válaszolt Wajda. - Azt akartam, hogy a végén legyen csönd, akár egy temetésen, hiszen ez egy rekviem is az áldozatokért... Azt azonban nem gondoltam, hogy a befejezés ennyire hatásos lesz. Érzi a közönség, hogy valami olyasmiben vesz részt, ami nem csak egy film. Kérdés, hogy más országban hogyan reagálnak rá. Arra is kíváncsi lennék, hogy a lésőbbiekben milyen Katyn-filmek fognak születni. Jó lenne politikai szempontból is leforgatni az eseményeket. Sztálin a katyini vérngzés ellenére elért mindent, amit akart."
A film oroszországi forgalmazásával kapcsolatban a rendező így nyilatkozott:
"...még senki sincs, aki Moszkvában be  akarná mutatni, s nincs olyan orosz  forgalmazó,  aki  meg akarná venni  a  filmet."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.