A jövő a digitális szakkönyvé

Egyetemi tankönyvek, szakpublikációk, képletek, ábrák, térképek, sőt video-előadások is ingyenesen érhetők el az állam által támogatott Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár honlapján. Jövőre a kiadók piaci alapon próbálkoznak hasonló szolgáltatással. Ez gyógyír lehet a szakkönyvkiadás bajaira.

Hogy a hazai szakkönyvkiadás súlyosan beteg, arról azóta hallani, mióta jelentősen visszaesett a megjelenő címek száma, részint az elharapózó kalózmásolás, részint az állami támogatás csökkentése miatt. Csakhogy az állam a másik kezével korábban adott is: 2003-ban Magyar Bálint oktatási miniszter támogatásával kezdték előkészíteni a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár világhálós szolgáltatását, amely 2005-ben meg is indult (www.hik.hu/ tankonyvtar). A próbaüzemhez a kiadók pályázaton nyerhettek pénzt, ebből fedezték a szerzői jogdíjakat, saját szakmai munkájuk és a digitalizálás ellenértékét.

Jelenleg mintegy 150 cím érhető el, tankönyvek, szakpublikációk a legkülönfélébb tudományágak köréből - tudtuk meg Markója Szilárdtól, a budapesti Hallgatói Információs Központban működő program vezetőjétől. Igen sokan használják a honlapot: naponta 10 ezer letöltést regisztrálnak, ami 10 gigabájtnyi forgalomnak (tízezer átlagos méretű könyv terjedelmének) felel meg. A KFDT-program most újabb pályázati kiírásra vár, föltehetően az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében folytathatja majd munkáját.

Jövőre azonban várhatóan több piaci szolgáltatás is megindul az interneten, amely szakmunkákat, tudományos műveket, tankönyveket tesz hozzáférhetővé. A legnagyobb hazai könyves vállalkozásnak számító Alexandra-csoport új tagja, az E-tan Zrt. előbb egyetemeken, főiskolákon, majd országszerte működő 73 könyvesboltjában honosítja meg a kiadványok letöltését. Matyi Dezső tulajdonos-igazgató úgy véli, a következő 5-8 évben minden szakkönyv elérhető lesz elektronikus úton. Miután így megtakarítják a nyomtatási és szállítási költségeket, a hozzáférés díja a mostani nyomtatott könyvek árának (6-8 ezer forint) mintegy felére csökken. Ráadásul a hallgatóknak, szakembereknek nem kell az őket érdeklő kiadványok egészét megvenniük, a díj arányos részéért letölthetik és kinyomtathatják a számukra fontos részeket. A szerzők és a kiadók megkapják az őket illető díjat - erről a cég szerződik a kiadókkal. Miután az olvasó költsége a mai zugfénymásolók által kért ár körüli lesz, ez vélhetően letöri a burjánzó feketepiacot.

Bár a Mezőgazda Kiadó érdekelt az új szolgáltatásban, hiszen vidéken szinte hozzáférhetetlenek kiadványai, egyelőre nem egyezett meg az E-tan Zrt.-vel - tudtuk meg Lelkes Lajos kiadóvezetőtől. Az ok: még nincsenek megállapodásaik a szerzőikkel erre a piacra, de nincs kidolgozott kereskedelmi konstrukció sem, amely alapján a kiadó részesülhet az új terjesztés hasznából.

Az utóbbi a bökkenő a Medicinánál is, ahol gyakran több éves kemény munkával, 30-40 milliós befektetéssel hoznak ki egy-egy új egészségügyi, orvosi szakkönyvet. Farkasvölgyi Frigyesné igazgató úgy gondolja, inkább maguk indítanának egy ilyen szolgáltatást, saját kiadványaikkal. A Typotexnél erre már előrehaladott előkészületek is történtek. Februárban akarják megkezdeni a matematika, fizika, számítástechnika, biokémia, biológia, ökológia és más tudományágak körébe tartozó könyveik elektronikus terjesztését. Votisky Zsuzsa kiadóvezető a próbaévben néhány milliós bevételre számít.

Az állam által támogatott, ingyenes és a piaci szolgáltatás kiegészítheti egymást a jövőben - véli Markója Szilárd. Szerinte a könnyebben értékesíthető művek a piaci szektorban, a ritkábban keresett publikációk az államiban találhatnak inkább olvasókra.

Angol-német szak
Angol-német szak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.