Adószámosak lesznek az őstermelők

Január 15-ig adószámot kell kérnie minden olyan őstermelőnek, aki piacon vagy háznál akarja eladni áruját, vagy - ha felvásárlónak értékesít - igényt tart a kompenzációs felárra. Mindez nem érinti az igazolványok érvényességének megújítását és a betétlapok igénylését - az a régi rendben zajlik 2008-ban is.

Az adószám kiváltása független az évente megújuló őstermelői regisztrációtól - tudtuk meg Madari Jenőtől, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökétől. Az 1996 óta működő őstermelői rendszerben a zöld betűs, fehér igazolvány érvényességét évente meg kell újítani. Ekkor az illetékes falugazdásztól egy, a tárgyévre érvényes értékesítési betétlapot is kap az őstermelő. Jövőre annyiban változik a rendszer, hogy a kedvezmények igénybevételének feltétele az, hogy az őstermelő adószámmal rendelkezzen. Ezt pedig célszerű minél előbb, de legkésőbb 2008. január 15-ig az APEH-tól kérvényezni a 07T101 jelű űrlapon. A határidőt azoknak kell feltétlenül betartaniuk, akik alanyi adómentességet akarnak választani 2008-ra.

Mint azt lapunknak az APEH-nál elmondták, minden olyan őstermelőnek szüksége lesz adószámra, aki közvetlenül (piacon vagy háznál) kívánja eladni portékáját. Nekik ugyanis az ilyen értékesítés után nyugtát vagy számlát kell kibocsátaniuk, amelyen szerepelnie kell az adószámuknak is. (Igaz, eleve számlatömböt sem tudnak venni adószám nélkül.) Kicsit más a helyzet akkor, ha felvásárlónak értékesít az őstermelő. Ekkor ugyanis igénybe veheti az úgynevezett kompenzációs felárat. (Ez a nettó ár 7 vagy 12 százaléka, amit a felvásárló fizet ki az őstermelőnek, majd visszaigényli az összeget az adóhatóságtól.) Jövőre ezt már csak az teheti meg, aki rendelkezik adószámmal. Az ilyen értékesítésekről a felvásárló által kiállítandó dokumentumra ugyanis rá kell írni az adószámot. Enélkül a felvásárló nem kaphatja vissza az APEH-től az őstermelőnek kifizetett kompenzációs felár összegét.

Azt persze nem zárja ki a törvény, hogy egy őstermelő lemondjon a kompenzációs felárról, ha nincs adószáma. Kérdés, ez így megfelel-e a felvásárlónak. Viszont azt már büntetni fogja az APEH, ha az üzletszerűen termelő és értékesítő őstermelő számla nélkül ad el két kiló krumplit a piacon. (Már ha ellenőrzik.)

Ettől függetlenül az őstermelők választhatnak, hogy alanyi adómentesek lesznek (nem számítanak fel áfát, és beszerzéseik után sem igénylik azt vissza), vagy áfaalanyokká válnak. Előbbi nagy előnye, hogy mivel jellemzően nem kell áfabevallást benyújtani, jóval kisebb adminisztrációs teherrel jár. Az utóbbi körbe tartozók pedig ha felvásárlónak adnak el, és kérik a kompenzációs felárat, akkor arra a tételre nem számíthatnak fel áfát, és nem is vonhatják le a rá eső költségek áfarészét. Ellenben ha nem kérik a kompenzációs felárat, mindezt megtehetik.

Az adószám megléte ugyanakkor nem feltétele az őstermelői igazolvány érvényesítésének. Az elmúlt 11 évben mintegy 800-950 ezer őstermelői igazolványt adtak ki, évente azonban csak 450-500 ezer betétlapot váltanak ki, tehát ekkora lehet a valóban gazdálkodó őstermelői tábor. Hogy ez a szám pontosan mekkora, arról az APEH-nek egyelőre nincs adata, az új kötelezettség azonban arra is jó lesz, hogy pontosabb képet kapjon az adóigazgatás az őstermelői tevékenységet folytatókról.

Ezzel együtt az év eleji bejelentés ellenére 2008-ban még nem változik az őstermelői igazolvány. Szó volt arról, hogy a gyenge minőségű papírdokumentumot elektronikus azonosítókat is tartalmazó plasztikkártyára cserélnék. Madari Jenő szerint valószínűleg 2009-től változik az igazolvány, ekkortól ugyanis az Európai Unióban új gazdaregisztert akarnak bevezetni. Brüsszeli információink szerint nem kizárt, hogy az egységes gazdanyilvántartás kialakítása jó alkalom lehet egyes kiemelt gazdatámogatási módszerek megszüntetésére a tagországokban - így meglehet, el kell majd búcsúzni a magyar őstermelőket megillető adókedvezménytől is.

A tavalyi 14,7 millió tonnával szemben az idén 9,6 millió tonna gabonát takarítottak be - mondta el Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára tegnap a betakarítási koordinációs bizottsági záróülésén. Ennek ellenére nem lesz gabonahiány, viszont az árak rendkívül magasak, a termelői átlagár egy év alatt megduplázódott. Termésnövekedést csak a repcénél tapasztaltak a biodízel iránti kereslet miatt. Ez a trend bizonyára folytatódik, ősszel ugyanis 255 ezer hektáron, a tavalyinál tíz százalékkal nagyobb területen került a földbe repcemag.

Bedolgozó fűszerpaprika-termelők. Jövőre adószám is jár a termény mellé
Bedolgozó fűszerpaprika-termelők. Jövőre adószám is jár a termény mellé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.