Tasnádi nem hallgat a "jajgatókórusra"

Pécs polgármestere szerint a baranyai megyeszékhely 2010-ig képes lesz Európa Kulturális Fővárosává (EKF) válni. Az ÉS legutóbbi számában Jan Kennis, Hollandia magyarországi kulturális attaséja aggodalmát fejezte ki a pécsi EKF előkészületei okán. A szakember úgy látja, hogy az EKF-projektet - akárcsak az egész magyar kultúrát - a politika pórázon tartja.

Jan Kennis ezzel hozza összefüggésbe, hogy az EKF vezérkarában számos személyi változás történt az elmúlt másfél évben. (Távozott a projekt győztes pályázatát megíró csapat két meghatározó egyénisége, visszaadta megbízását az EKF főigazgatója, nemrég a művészeti vezetője, felmentették az EKF főépítészét.) Az elmúlt napokban nemcsak a holland attasé bírálta a pécsi EKF előkészületeket, megtette ezt Hiller István, a kulturális tárca vezetője is.

Tegnap az említett kritikákra és az ezek nyomán megjelent cikkekre Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere sajtótájékoztatón reagált. Tasnádi az EKF előkészületeit összességében megfelelőnek ítélte. Nem titkolta, hogy ő is jobban örülne, ha a tervezett milliárdos nagyberuházások - a koncertterem, a galéria, a regionális könyvtár és a Zsolnay kulturális negyed - már "kinőttek" volna a földből. Hozzátette: nem a pécsiek tehetetlensége miatt nem startolhattak az építkezések, hanem azért, mert a beruházásokra megpályázható uniós támogatások csak jövőre igényelhetők. Ezeket a pályázatokat a jövő év elején benyújtja a város, s a négy építkezés 2008 közepén megkezdődik. Tasnádi biztos abban, hogy 2010-re valamennyi beruházás elkészül.

Igaz, ez a terv most már a végsőkig kifeszített, a legkisebb zavar is kétségessé tenné, hogy időre elkészülnek a létesítmények.

Pécs polgármestere szerint az EKF intézményrendszeréből távozó vezetők nem politikai okokból mondtak búcsút. Tasnádi állította: a két pályázatíró például azért távozott, mert szembesültek azzal, hogy egy pályázat elkészítése és megvalósítása másfajta szaktudást követel. A polgármester - mint kifejtette - nem az előkészületek állása és a személyi változások okán aggódik, hanem amiatt, hogy sok az ellendrukker. Utóbbiak "jajgatókórusa" apátiába sodorja a várost, ez árt legtöbbet az előkészületeknek.

Tudósítónk Tasnádi Pétert arról kérdezte, hogy Méhes Márton helyett mikor lesz új művészeti igazgatója az EKF-nek. A polgármester elmondta: január végéig döntenek.

Tasnádi nem cáfolta azt az információnkat, hogy eddig már két pécsi szakembert is felkértek artdirektornak, ám egyikük se vállalta a feladatot.

A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy nem művészeti igazgató felel majd a programok összeállításáért, hanem egy csapat, amelybe a városhoz kötődő, rangos művészeket kérnek fel.

Tény ugyanakkor: a Mészáros András főigazgató által december közepére ígért művészeti koncepció nem készül el a megadott időre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.