Az SZDSZ újragondolná a kormánynegyed tervét

Újragondolásra javasolja a kormánynegyed tervét az SZDSZ. A főváros támogatásáról biztosítja a beruházást, ám Terézvárosban helyi népszavazást kezdeményeztek az ügyben.

- Felesleges egy újabb elvetélt állami beruházást demonstráló gödröt létrehozni - mondja Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár kijelentése az új kormányzati negyed koalíciós tervére vonatkozik.

- A tervet eredetileg azért támogatta az SZDSZ, mert ennek révén felszámolhatónak tűnt a Nyugati pályaudvar mögötti zárványterület. Ám erre egyre kevesebb az esély. Úgy tűnik, nincs rá se elég idő, se elég pénz. Még a területre vonatkozó szabályozási kerettervet sem fogadták el az érintett önkormányzatok, nemhogy az épület engedélyezési eljárása befejeződött volna! Hogyan készülhetne el akkor az irodaház 2009-re? Ráadásul a költségvetési keret is szűkösnek tűnik a terület általunk remélt rehabilitációjához. Jobb most elállni egy rossz tervtől, mint később egy újabb torzóval csúfítani a várost. A frakcióülésen arra jutottak, hogy az üggyel kapcsolatban jövő heti ülésükre meghívják a pénzügyminisztert, a kormánykabinet következő ülésén pedig az SZDSZ javasolni fogja a kormánynak a beruházás újragondolását - tájékoztatta lapunkat Horn. Verók István VI. kerületi polgármester viszont nem bizonytalanodott el. A tegnapi háromoldalú - főváros, Terézváros és KVI részvételével megtartott - közlekedésfejlesztési egyeztetés után a kerület örömmel nyugtázta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ígéretet tett a Podmaniczky utcában megszűnő parkolóhelyek pótlására, illetve egy hatástanulmány készítésére az utcába tervezett villamos kiváltásáról. A kerület trolit látna itt szívesebben, pénzelni viszont egyik terv megvalósítását sem tudja.

A kormánynegyedet építő beruházó cég felelőssége nem merül ki a minisztériumokat fogadó irodaház megépítésében és üzemeltetésében, hanem kiterjed a projekthez kapcsolódó közcélú fejlesztésekre is - jelentette ki Kovács Mátyás, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szóvivője. - Minden kapcsolódó beruházás azonban nem varrható a majdani nyertes nyakába, hiszen ezek összköltsége meghaladná a kormánynegyed teljes költségvetését. Így meg kell találni azt az optimumot, amely finanszírozható, és a terület működőképességét is biztosítja.

Miért fizetne ki egy magánbefektető negyvenmilliárdot, ha a kormány alig ötmilliárdot szán rá? - kérdez vissza Wertán Zsolt Zoltán. Terézváros kereszténydemokrata képviselője pénteken hivatalosan is helyi népszavazást kezdeményezett a kormányzati negyed ügyében. Az előterjesztésről rendkívüli testületi ülésen döntenek a kerületi képviselők. Ha elfogadják az ellenzéki javaslatot, akkor Terézváros polgárai három-négy hónap múlva szavazhatnak arról, hogy a polgármester aláírja-e a kormánynegyedre vonatkozó településrendezési szerződést vagy sem. Csakhogy a szerződés aláírása a következő, decemberi testületi ülés napirendjében már szerepel, mint ahogy a Fővárosi Közgyűlés is ekkor kívánja megtárgyalni a kérdést. Wertán bízik abban, hogy a tíz biztos ellenzéki szavazat mellé három kormánypárti igent is begyűjt. Ha sikerrel jár, akkor a negyed megépítése lehetetlenné válik a következő választásokig. De ha kezdeményezése kudarccal végződik, a helyzet akkor sem könnyű. A településrendezési szerződést még karácsony előtt el kell fogadtatni a Fővárosi Közgyűléssel, illetve a kerületi képviselőtestülettel. Még az idén alá kellene írni a beruházói szerződést. Közben a Janesch Péter vezette építészcsapatnak szintén újra kell szabnia a terveket a telkek tulajdonjogainak függvényében folyvást alakot váltó területre.

Értesüléseink szerint a HM és a Külügyminisztérium eleve nem költözne a kormánynegyedbe. A HM ezt speciális szempontokkal indokolta, amit lapunknak nem részleteztek. A Külügyminisztérium válasza az volt, hogy ők az új kormánynegyed kialakításának terveivel kapcsolatban részletes tájékoztatást adtak a projektirodának, miszerint az általuk használt épületnek milyen követelményeknek kell megfelelnie - ilyenek például a rejtjeltáviratok fogadása és a külképviseletekkel való biztonságos kapcsolattartás. Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője lapunknak elmondta: az iroda válaszában biztosította a minisztériumot arról, hogy a végleges döntésnél valamennyi felsorolt szempontot figyelembe veszik.

Terézvárosi perspektíva - fantáziarajz
Terézvárosi perspektíva - fantáziarajz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.