Körlevél Tőkéstől - támogatásért

"Anyagi-pénzbeli támogatás megszerzése céljából fordulok Barátainkhoz, azokhoz a baráti önkormányzatokhoz, amelyeknek már eddig is sokat köszönhetünk..." - Tőkés László királyhágómelléki református püspök fordult ezekkel a sorokkal Esztergom önkormányzatához augusztus végén, s pénzt kért többek között a második nemzetközi egyházzenei fesztivál, a reformáció-emléknapok megszervezésére, s végül: "Nem utolsósorban pedig szólnom kell azokról a várható kampányrendezvényekről, melyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor".

A támogatandó célok között szerepelt az a kitétel is, hogy "cselekvő részvétel az EP-választások megszervezésében".

Az esztergomi önkormányzat ősszel sürgősségi indítvánnyal szavazott meg egymillió forintot Tőkés László részére, de a püspökkel kötött választási szerződés 3-as pontja kikötötte: "a támogatás nem használható fel Főtiszteletű Tőkés László Püspök Úr európai parlamenti választási kampányához". Szilágyi Zsolt, aki Tőkés kampányát irányította, tegnap visszautasította, hogy a püspök kampányát magyarországi önkormányzati pénzzel finanszírozták volna.

Szilágyi Zsolt külön kiemelte, hogy a kampánystáb magyarországi önkormányzattól nem kért, és nem is kapott pénzt a választási kampányra. Meggyes Tamás esztergomi polgármester pedig tegnap úgy nyilatkozott lapunknak: az egymillió forintot még nem utalták át, erre várhatóan a jövő héten kerül sor. Éppen ezért a polgármester "rosszindulatú rágalomnak" nevezte, hogy Tőkés László esztergomi önkormányzattól kapott pénzt használt volna fel választási hadjáratához. (Persze, a későbbi átutalás nem kizáró ok, hiszen a rendezvények költségeit állhatták kölcsönökből, s lehetséges a számla utólagos kiegyenlítése is.) Meggyes azt is fontosnak tartotta közölni: rendszeresen szoktak utalni egy-egymillió forintot határon túli magyar oktatásra, többek között Beregszászra, Szabadkára, de kapott már ekkora összeget a királyhágómelléki püspökség is. (Meglehet, akkor nem sürgősségi indítvánnyal.)

Lapunk információi szerint egyébként szinte valamennyi fideszes önkormányzat kapott az idézett levélből, s azokkal a polgármesterekkel, akikkel a püspöknek kapcsolata volt - személyesen is fölvette a kontaktust. Tőkés egyébként lapunknak november közepén adott interjújában elmondta, hogy az EP-választásokon induló pártok támogatásban részesültek a román költségvetésből, míg a független jelöltek nem. Utalt arra, hogy ezért szűkös forrásokra kell támaszkodnia kampányában, amelyet önkéntes adományozók támogatnak.

Kelemen Hunor, az RMDSZ alelnöke lapunknak telefonon elmondta: tudtuk, hogy a fideszes önkormányzatok és politikusok nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is segítették Tőkés kampányát. A román törvények szerint egyébként külföldi adományból tilos kampányt szervezni.

Az RMDSZ parlamenti pártként részesül minden hónapban költségvetési támogatásban, a legutóbbi választásokon szerzett szavazatai arányában. Nem a választási kampányra kapja ezt a támogatást, de arra is használhatja, mint parlamenti képviselőkkel rendelkező politikai szervezet.

A Fidesz, a Szabad Európa Központ és a Pro Minoritate Alapítvány egyébként ma délután a Gólyavárban ünnepséget rendez Tőkés László "történelmi sikere" alkalmából. A Fidesz nevében Orbán Viktor írta alá a meghívót, melyen az a mottó szerepel: "Unió Erdéllyel".

A rendszerváltás utáni hőskorszakban még cekkerekben vándoroltak az anyaországi pénzek a szomszédos országokban működő magyar pártokhoz; főleg az ottani választások előtt. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Olton, a Garamon, és a módszerek az idő múlásával finomodtak. De az apanázsok maradtak: ma is közszájon forognak történetek, miként kalapoznak nálunk egy-egy voksolás közeledtével a határon túli pártok. Tőkésnek, ha úgy vesszük, egyszerűen pechje volt, hogy éppen ő és éppen most "bukott le".

Jó, tudjuk: egy-egy kampány sokba kerül - minálunk is, Romániában is. Ráadásul ezúttal a püspök és az RMDSZ számára egyaránt tényleg szinte élet-halál kérdés volt a léc átugrása. Nem lehetett tudni, hogy mit is jelenthet pénzre lefordítva Orbán Viktornak az az ígérete, hogy pártja minden módon támogatni fogja a baráti püspököt egy EP-mandátum elnyerésében. Erős a gyanúnk azonban, hogy az ígéretnek része lehetett a mostani esztergomi história is.

Lám, erre is telik a koldusszegénységről panaszkodó önkormányzatoknak. De hagyjuk - olcsó poén.

Kis Tibor

A választás napja, november 26. - A Tőkés-stáb az exit poll híreket figyeli
A választás napja, november 26. - A Tőkés-stáb az exit poll híreket figyeli
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.