Fapados buszjáratok - Olcsó konkurenst kapnak a Volán-társaságok

November végén új, menetrendszerinti buszjáratokat üzemeltető cég jelenik meg a hazai személyszállítási piacon. A Orangeways mögött a leggazdagabb magyar üzletemberek között számon tartott Kedves Ferenc befektetőcége áll. Információink szerint a „fapados” árakkal működő vállalat hamarosan a Volán-társaságnak is kesztyűt dob.


Miközben a jövő hét elejére több Volán társaság dolgozói is sztrájkot hirdettek, addig a távolsági, menetrendszerinti buszjáratokat üzemeletetők piacára öles léptekkel érkezik egy jó néhányuk számára alighanem rövid időn belül komoly konkurenciát jelentő társaság. Információink szerint az Orangeways Zrt. néven futó vállalat november 26án elindítja első járatait, igaz nemzetközi forgalomban. Arról, hogy a közeljövőben belföldi járatokkal is megjelenike a vállalat Kovács Miklós vezérigazgató lapunknak nem akart felvilágosítást adni. Mint fogalmazott információinkat nem kívánja megerősíteni, ám cáfolni sem. Népszabadság egyébként úgy tudja, hogy az Orangeways berkein belül készülnek ilyen tervek.
A napokban megtörtént cégbírósági nyilvántartásba vétel szerint a vállalat mögött a KFK Invest Holding Zrt. áll. Utóbbi pedig a leggazdagabb magyar üzletemberek között számon tartott Kedves Ferenc befektetői cégeként ismert. A nagyvállalkozó legutóbb a nyáron került a figyelem középpontjába, amikor is Müller Péter megvált a Sziget Kft.ben lévő 45 százalékos tulajdonrészétől és egy 15 százalékos részvénycsomagot Kedves Ferenc érdekeltségébe tartozó Langham Holding Ltd. vásárolt meg.

Az Orangeways Zrt. pénzügyi háttere biztosnak tűnik. Ezt mutatja az is, hogy az 50 millió forintos jegyzett tőke mellett már megérkeztek Magyarországra a társaság autóbuszflottájának első tagjai. Kovács Miklós elmondta egyelőre nyolc BOVA Magic luxusbusszal indulnak, ám már jövő tavaszra megrendelték a következő „szállítmányt”, akkor 12 járművel bővül flottájuk. A tervek szerint november 26-ától minden nap Prágába és Kolozsvárra indulnak a járatok. Rákövetkezendő héttől indul a krakkói busz, majd újabb egy hét múlva Bécs és Munkács is felkerül a célállomások közzé. A vezérigazgató szerint annak ellenére, hogy a megrendelt buszok valóban magas felszereltséggel érkeznek – például egyes repülőkhöz hasonlóan minden ülésben monitor és multimédiás egység kap helyett – az árakat fapados szinten határozták meg. Így jelenleg például egy prágai út – csak óda – 3700 forintba kerül majd. A buszok megállóhelyeit külföldön a belvárosi autóbuszállomásokon jelölték ki, míg Budapesten ez a Népligetben lesz. Utóbbi helyen alakítják ki a forgalmi központot is, amely épületet a BKV Zrt.től bérlik.

További részletek a Népszabadság pénteki számában.

Orangeways járat
Orangeways járat, magyar rendszámmal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.