Cseresznye mint világörökség?

A szomolyai cseresznye világörökség részévé nyilvánítását kezdeményezi az alig több mint 1700 lakosú, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata.

Guczi István polgármester érdeklődésünkre azt mondta: a dél-borsodi falu környezetében található vulkanikus talaj és a helyi mikroklíma együttes hatása adja a zamatos szomolyai cseresznye egyedi ízét. A gyümölcs különös ismertető -jele még a két és fél centiméternél nem hosszabb szár - állítja a faluvezető.

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának titkárságán megtudtuk: cseresznyére nem igazán létezik világörökségi kategória. A szomolyai polgármester szerint viszont a településük nevét viselő cseresznyefajta belefér ebbe a kategóriába különlegessége okán.

A településen tíz százalék feletti a munkanélküliség, a helybeli lakosok közül többen járnak dolgozni Egerbe és Mezőkövesdre. A jellegzetes cseresznye termesztése újabb jövedelemforrást jelenthet a helyieknek. A zamatos cseresznye gyümölcsként és pálinkaként a hazai piacok mellett külföldre is eljut.

Guczi István úgy véli: mindenképpen biztató jel, hogy az utóbbi időben néhány gazdálkodó meglátta a lehetőséget a cseresznye termesztésében és körülbelül másfél ezer fát telepítettek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.