Sikeres bojkott, egyértelmű akaratnyilvánítás Veresegyházon

A civil szervezetek azért ellenzik a beruházást, mert álláspontjuk szerint a gyár megépülése környezetkárosító hatásokkal járhat. A beruházást ellenzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a 25 milliárd forintos összeg nem a városnak jutna, hanem, mint mondták, "ennyiből építenék fel a gyárat" 2014-re. Álláspontjuk szerint továbbá "elenyésző" lesz azoknak a veresegyháziaknak a száma is, akik a gyárban munkához jutnak.
Pásztor Béla polgármester, a beruházás támogatójaként az MTI-nek korábban azt mondta, a civileket félrevezetik, ugyanis a leendő üzemben a gyártás során semmiféle egészségkárosítás veszélye nem fenyeget, és ezt több szakértő is megállapította.
 (MTI)
Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kisrét utcai iparterületen fecskendő-ampulla gyár létesítéséhez az önkormányzat területet értékesítsen?

Erre a kérdésre válaszoltak vasárnap azok a veresegyházi lakosok, akik hajlandók voltak véleményt nyilvánítani a helyi népszavazáson.

/A veresi história kezdete idén januárra datálódik, ekkor döntött úgy a Pest megyei település képviselőtestülete, hogy a beépítetlen Csonkás nevezetű területből mintegy 20 hektárt átad az amerikai érdekeltségű Becton Dickinson cégnek, fecskendőgyár telepítése céljából. A döntésről a város lakosait márciusban tájékoztatta Pásztor Béla polgármester, aki 42 éve Veresegyház vezetője, a rendszerváltás előtt tanácselnökként is a település élén állt. A környéken élők azonnal élénk tiltakozásba kezdtek, amint tudomást szereztek a tervezett üzemről, a beruházás elleni érvek egyre csak sokasodtak. Tény, hogy a gyár mindössze 150 méterre épülne a lakóházaktól, azaz a lakók nyugalmát veszélyezteti. Talán még nagyobb súllyal esik latba azonban a tervezett üzem a város jövőképére gyakorolt esetleges hatása. Veresegyház lakossága majdnem megduplázódott az utóbbi években. Sokan a fővárosból települtek ki, hogy nyugodt környezetben éljenek gyermekeikkel, erre ideális helyszínnek tűnt a település.
A fecskendőgyár azonban mindent a visszájára fordíthat./ (az ügy rövid összefoglalóját lásd itt>>>>>)

A nem hivatalos eredmények szerint a jogosultak 34,9 százaléka ment el szavazni, vagyis a szavazás nem érvényes. (Az érvényességhez 50  százalék plusz egy érvényes szavazat szükséges.)

Török Ádám, a helyi választási bizottság tagja az MTI-nek  elmondta, az ingatlan eladását (tehát a beruházást) a megjelent szavazók 55,7 százaléka támogatta, 44,3 százaléka nem. A népszavazás eredménye egyelőre nem jogerős. Török Ádám szerint a népszavazás érvénytelensége miatt a döntés lehetősége  visszaszáll a helyi testületre. Így a képviselők mérlegelésén múlik  majd, tekintetbe veszik-e, hogy a népszavazáson megjelentek  többsége, az ingatlan ipari célú eladása (tehát a gyár megépülése) mellett foglalt állást.

Ugyanerről a civilek a nemhivatalos eredmények ismeretében azt mondták a NOL-nak: a beruházást a város lakosságának kevesebb mint 20 százaléka támogatta. Természetesen lehetetlen kideríteni, hogy a távol maradók mekkora hányada bojkottálta tudatosan a referendumot, de nehezen vitathatónak tartják, hogy - az "igen" szavazatot leadóknál nem sokkal kevesebb - nemmel szavazókkal együtt a bojkottálók jelzését is figyelembe kell vennie a képviselő-testületnek.

Az önkormányzatnak kell dönteni - A civilek elégedettek a helyi referendum eredményével

A fecskendőgyár-beruházást kezdettől ellenző helyiek egyesületének (Élni Veresegyházon) elnöke, Zsolt Péter a NOL-nak elmondta: egyesületük a referendum kiírásának körülményei miatt bojkottot hirdetett. A város egészében 50 százalék alatt maradó részvétel megfelelt szándékuknak. Úgy látják, a beruházás előkészítése és a helyi népszavazás kiírása körül olyan visszásságok történtek, amelyek miatt a döntés felelősségét nem a lakosságnak kellene viselnie. A leghelyesebb, ha az a képviselő-testület, amelynek tevékenysége nyomán a jelenlegi helyzet kialakult, döntsön maga a továbbiakról.

Az eredmény sokatmondó

Zsolt Péter a NOL-nak úgy fogalmazott: nem volt "fölösleges" az a nagy kör, amelyet bejárva a mai napig eljutott a város lakossága. A legfontosabb jelzésnek azt tartják, hogy a város összes választókörzete közül egyedül a közvetlenül érintett "csonkási" körzetben volt érvényes, 50 százalék feletti részvételi arány. A Csonkás szavazata pedig teljesen egyértelmű NEM volt - hangsúlyozta Zsolt Péter.

A helyi civilek az MTI-nek nyilatkozva is arra hívták fel a figyelmet, hogy abban a választókörzetben, ahol a gyár felépülne, 50 százalék feletti volt a részvétel, és a szavazók "elsöprő többsége"  (359 nem, 123 igen) elutasította az ingatlan eladását, tehát a  beruházást.

Az Élni Veresegyházon elnöke egyértelműnek látja ezt az eredményt: a csonkásiak érvényesen és döntő arányban arra szavaztak, hogy "a mi körzetünkben nem épülhet meg a fecskendő-ampullagyár". Emékeztetett arra, hogy a képviselő-testület maga intézte úgy, hogy a referendumra bocsátott kérdés kizárólag a Csonkásra, azon belül is a Kisrét utcára vonatkozzon. Az eredményt is "illik" ennek megfelelőn értékelni, vagyis az érintett körzet véleménynyilvántását a legnagyobb súllyal figyelembe venni. (Az önkormányzati képviselők eredetileg maguk is tágasabb értelmezést szerettek volna: a képviselők augusztus 7-i ülésükön annak a kérdésnek pontos megfogalmazását irányozták elő, hogy a referendumon azt kérdezzék meg a lakosságtól: a konkrét hely megjelölése nélkül, értékesítsen-e az önkormányzat fecskendőgyár létesítéséhez területet? Az Élni Veresegyházon szervezet pedig emellett azt az - egész várost érintő - kérdést is javasolta, hogy „Egyetért-e azzal, hogy az önkormányzat szabályozási tervében lakott területhez 1 km-nél közelebb több iparterületet ne jelöljön ki, hanem annál távolabb ipari parkot létesítsen?”. lásd erről korábbi cikkünket>>>>> )

(forrás: MTI, NOL)




Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.