Reklám nélkül is megy (?)

Az index.hu jogásza perrel fenyegette meg egy látogatóját, mert társaival is megosztotta módszerét, amellyel megszabadítja számítógépének képernyőjét a reklámoktól. Pedig az internetes oldal a tévénézésben alkalmazott hasonló megoldásokat cikkeiben pártolni szokta.


Eltávolíthatom-e a saját számítógépem képernyőjéről egy adott weboldal reklámjait? Naná, kinek mi köze hozzá - a legtöbb internethasználó nyilván így válaszolna a kérdésre. Az egyik legnépszerűbb hazai hírportál jogásza viszont másképp vélekedik: perrel fenyegetett meg valakit, aki - ha a tényeket nézzük - nem tett mást, mint a reklámletiltás publikus (a böngészőszoftverekbe beépített) lehetőségét egy kicsit "megpatkolva" közreadta az interneten.

Történt pedig, hogy az egyik magán internetes oldal (ajnasz.hu) üzemeltetője levelet kapott az Index jogi képviselőjétől. A levél a következőket tartalmazta:

"Tisztelt ajnasz.hu!

Alulírott, mint az index.hu Informatikai Zrt. jogi képviselője, az alábbiakkal kapcsolatban fordulok Önhöz. Az Ön által fejlesztett, karbantartott és terjesztett, tehát harmadik személyek, felhasználók számára elérhetővé tett reklámszűrő szoftverrel Ön többek között a társaságunk által üzemeltetett weboldal tartalmát is megváltoztatja.

A Btk. alapján cselekményével megvalósítja a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményt, amely az alábbi büntetési tételekkel büntethető (...)

Ezennel felszólítom, hogy tevékenységét 15 napon belül hagyja abba, ellenkező esetben társaságunk büntetőfeljelentést tesz, és kártérítési igényt támaszt, mely megfizetésének jogi úton való kikényszerítését haladéktalanul megkezdjük (...)"

Hogy a jogi és az informatikai zsargonban kevésbé járatosak is értsék: a levél címzettje nem hacker, tehát nem az index oldalait tároló szervereket támadta meg. Csupán élt a böngészőprogramokban gyárilag benne lévő lehetőségekkel. Ezeket azonban ki-ki csak a saját számítógépén tudja kihasználni, amihez viszont az indexnek (vagy bárki másnak) kevés köze van. Emberünk a Firefox böngészőprogram felhasználóinak kívánt segítséget nyújtani a reklámblokkoláshoz. A Firefox tartalmaz egy AdBloc (reklámletiltó) beállítási lehetőséget, s az ajnasz.hu üzemeltetője ehhez készített egy szűrőlistát, amely tartalmazza azoknak a hirdetési szervereknek a címét, amelyekről a legtöbb reklám érkezik a forgalmasabb webhelyekre. Ezt a címlistát tette azután közzé az interneten, kiváltva ezzel az index jogászának rosszallását. (A jogi szempontból korrektnek tűnő levél informatikai oldalról nem teljesen kerek: "reklámszűrő szoftverről" szó sincs, a szűrőlista nem program, hanem csupán egy szövegfájl, tartalmát tekintve pedig egy internetes címlista.)

Az tény, hogy ha valaki az indexről (mint digitális médiumról) tüntetné el a hirdetéseket, azzal kárt okozna az index.hu-nak, és mellesleg többféle jogsértést is elkövetne, itt azonban szemmel láthatóan másról van szó. Az eset leginkább a merevlemezes DVD-lejátszók reklám-kikerülő megoldására emlékeztet, amely miatt a tévéadók még senkit sem pereltek be (és amelyről az index is gyakran és lelkesen ír). A hirdetések eltüntetésére egyébként többféle mód is van, s ezek közül a szűrőlistás kifejezetten a bonyolultabbak közé tartozik. (A megoldásnak létezik egy másik, az Internet Explorerhez idomított [és szintén az interneten keringő] változata is: ennél a C:/WINDOWS/system32/ drivers/etc/hosts fájlba kell beírni, azoknak a reklámszervereknek a címét, amelyeket le akarunk tiltani. Aki kevésbé szofisztikált módszerre vágyik, a képmegjelenítést is letilthatja az Explorerben (ennek az a hátránya, hogy a reklámok mellett a cikkek illusztrációit is eltünteti).

A lapunk által megkérdezett szakértők egyszerű blöffnek/ megfélemlítési kísérletnek nevezték a bevezetőben hivatkozott levelet. A jogi következményeket most érdeklődve várja az internetes közösség, már csak azért is, mert a reklámblokkolás elterjedése az egész online média egyik legjobban működő üzleti modellje alól húzhatja ki a talajt.

Mire cikkünk megjelenik, nyilván az internetes oldal maga is közzéteszi saját verzióját. A világhálós újságnak megvan az az előnye, hogy rendkívül gyorsan tud reagálni az eseményekre. Ha olvasónk fölmegy a netre, ellenőrizheti jóslatunkat: az index.hu vélhetően elismeri látogatójának jogát a reklámszűrésre, és finoman elhatá-rolódik a szankciókat kilátásba helyező levelezőjétől.

Az index.hu képe tegnap kora délután. Balra reklámmal, jobbra nélküle
Az index.hu képe tegnap kora délután. Balra reklámmal, jobbra nélküle
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.