Amerika kibérli a "zónát"

Ötven évre 1 millió 800 ezer amerikai dollár (több mint 330 millió forint) értékű közterület-használati szerződést kötött tegnap az V. kerületi önkormányzat és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A kerülettel született egyezség mellett egyre biztosabbnak látszik az állami szintű megállapodás arról, hogy az amerikaiak visszaadják hazánknak a Várban található egykori Táncsics-börtönt, illetve két további ingatlant is.

Az amerikaiak cserébe megkapják a nagykövetség épületének szomszédságában lévő épületet.

Ami a kerületet illeti: már idén mintegy 30-40 ezer dollárt kap Belváros-Lipótváros az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől az általuk használt Szabadság téri biztonsági zóna fejében - nyilatkozta lapunknak a követséggel kötött megállapodás után Rogán Antal (Fidesz). Az V. kerületi polgármester és April H. Foley amerikai nagykövet megállapodása értelmében lejárta után a közterület-használati megállapodás újabb 50 évre szólóan meghosszabbítható.

Megállapodtak abban is, hogy a nagykövetség igényei szerint alakíthatja ki a védelmi zónát. Ez azonban nem jelenthet a városképtől eltérő különleges megoldást, de a jelenleginél esztétikusabb kerítést és a térre illeszkedő kulturált biztonsági beeresztőépületet igen - szögezte le Rogán.

A polgármester elmondta, a megegyezésnek fontos eleme volt, hogy a belvárosiak jól járjanak, vagyis visszakapják a Perczel Mór utca egy részét, a Kiss Ernő utcában pedig biztosítják a gyalogosforgalmat.

A szerződés aláírásának alkalmából rendezett sajtótájékoztatón April H. Foley kitért arra is, hogy amikor George W. Bush amerikai elnök Magyarországon járt, kötelezettséget vállalt a budai Várban található volt Táncsics-börtön épületegyüttesének visszaadására. Rogán szerint tegnap újabb lépéssel közeledtek a megvalósításhoz.

Az államközi megállapodás értelmében az Amerikai Egyesült Államok összesen három budapesti ingatlant ad vissza hazánknak, cserébe megkapja a közvetlenül a Szabadság téri USA-nagykövetség mellett álló, jelenleg kincstári tulajdonban lévő épületet.

A most körvonalazódó ingatlancsere-szerződés alapján hazánk az egykori Táncsics-börtön mellett további két épületre tarthat számot. Az egyik a Széchenyi rakparton, a Parlament és a Képviselői Irodaház között lévő, "diplomataházként" ismert többszintes lakótömb, a másik egy XII. kerületi villaépület - mondta el a Népszabadság érdeklődésére Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár. Hozzátette, az államközi megállapodás véglegesítése és aláírása heteken belül megtörténhet.

A magyar fél vállalta, hogy a Szabadság téri ingatlant úgynevezett normal office use, azaz irodai célra azonnal használható állapotban adja át az amerikaiaknak. Ez nem foglalja magába a védelmi rendszert. Az épület és környékének biztonságáról, a ház informatikai és telekommunikációs adatvédelméről az USA gondoskodik.

A biztonsági szempontok miatt magára az irodaépület kialakítására nem hirdetnek nyílt tendert, arra a magyar fél meghívással választja ki a kivitelezőt. Az építő cégnek ugyanis speciális, például NATO-feltételeknek is meg kell felelnie.

Bíróságon folytatódhat a parkolóvita

Mint arról korábban beszámoltunk, az V. kerületi önkormányzat korábban minden, a területén lévő közintézményt, többek között az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztériumot is felszólította, hogy fizessen a parkolásra használt területei után, amire egy tíz évvel ezelőtti rendelet kötelezi az illegális használót. Az egészségügyi tárca azonban vitatja az eljárás jogszerűségét, mert illetékesei szerint az általuk lefoglalt terület a minisztérium tulajdona. A fizetési felszólítást - amely 10,5 milliárdról szól - a tárca azonban a határidőig nem fellebbezte meg, ezért a kerület inkasszót nyújtott be a minisztérium ellen. A tárcánál korábban azt állították, elküldték a fellebbezést a kerületnek. Tegnap azonban faxon közölték a polgármesterrel, hogy adminisztrációs hiba miatt elmaradt a fizetési tétel megfellebbezése, ezért most utólag kívánnak élni a jogukkal. Rogán szerint erre elég ideje lett volna a minisztériumnak, az ügyet vélhetően a bíróságon folytatják.

A polgármester úgy kalkulál, hogy a többi, csaknem tucatnyi intézménnyel rendezett közterület-használatnak köszönhetően évente mintegy 200-250 millió forint bevétele lesz a kerületnek.

Biztonsági zóna az amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete körül
Biztonsági zóna az amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete körül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.