Kormányzati irodaházak "arc" nélkül

A magyar főváros megérdemelt volna egy izgalmasabb-látványosabb kormánynegyedet - véli Hans Stimmann, Berlin korábbi főépítésze. A győztes terv ugyan végtelenül modern, ám alig különbözik a többi korszerű irodaháztól. Josep A. Marin, Barcelona főépítésze is úgy véli, hogy a pályaművek zöme elsősorban racionális volt, ám energiatakarékos, illetve környezetkímélő megoldásaik mindenképpen dicsérendők.

Görözdi György kormánybiztos mindenesetre betartotta a szavát: korszerű épületeket ígért a zsűrizés kezdetekor. A zsűri vasárnap befejezte a munkát, a magyar kormánynegyed tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatának eredményét csütörtökön teszik közzé. Az alábbiakban a zsűri két tagja mondja el véleményét a pályázatról és egy kormánynegyed jelentőségéről.

Felélesztheti a centrumot

A Barcelonában 1992-ben tartott olimpiával kapcsolatos építkezések már a nevéhez fűződtek, majd főépítészként felügyelte a katalán főváros északkeleti részének megújulását is, amely a 2004-es Kulturális Világfórumra készült el. Josep Acebillo Marin amellett, hogy Európa egyik legszebb városának főépítésze, a svájci Luganóban egyetemi tanár, egyszóval tekintély a szakmájában. Csütörtöktől Budapest vendége, minthogy meghívták a kormányzati negyed tervpályázatait elbíráló zsűribe. Lapunknak nyilatkozva azzal kezdi, hogy ezúttal nem lenne szerencsés összehasonlítani Budapestet és Barcelonát.

- Barcelona kétségtelen kiváltsága, hogy a kormányzati intézmények egy része történelmi, középkori épületekben van. Ám ez nem jelenti azt, hogy a közhivatalok munkájának ellátásához ez a jó megoldás. Márpedig korunkban ez nagyon fontos szempont, miként az is, hogy a hivatalok a város élő közegében legyenek. Ez a demokrácia szellemének építészeti demonstrációja. A budapesti kormányzati negyedre kijelölt helyszín ezért is nyerhette el az én, miként kollégáim tetszését is: nagyszerű alkalom a város központjának újraélesztésére.

- Bármit mondjanak is a lokálpatrióták, az európai városok válságban vannak közlekedésileg, a levegő tisztaságát, a víz minőségét tekintve is. Vegyük az önök országát. Ha Budapest nem funkcionál, az ország sem. Az egyik lehetséges injekció az élet felpezsdítésére a kormányzati negyed. Hiba lett volna valahová a város szélére tervezni.

A kormányzati negyed életet lehelhet a város centrumába, ahhoz hasonlóan, ahogy a XIX-XX. század fordulóján Európa első földalattija, avagy a Nyugati pályaudvarral a vasút Budapest ezen részében.

- Van kimondottan budapesti jellegzetessége is ennek a tervpályázatnak. A beérkezett pályaművek racionálisak, gyakorlatiasak. Nekem különösen két-három terv tetszett, amelyek új utakat kínálnak: megpróbálnak választ adni arra, hogyan lehet megfelelni a fenntartható fejlődés követelményeinek, energiatakarékos épületeket tervezni.

Nagyszerű lehetőség megmutatni, hogy az építészetnek új irányzatai lehetségesek. Hiszen az ökológiai, környezetvédelmi centrikussággal a kormány példát mutathat a lakosságnak is. Ezért vélem úgy, hogy a kormányzati negyed tervében emblematikus üzenet rejtőzik, olyan jelzés, amely majd más várostervezőknek is szól.

Ortutay L. Gyula


Budapest többet érdemelne

Erőteljesen modern, ugyanakkor racionálisan megépíthető új kormányzati központ lesz Budapesten. A magyar főváros azonban egy sokkal jellegzetesebb és felismerhetőbb épületet érdemelt volna - erről Hans Stimmann, Berlin volt főépítésze beszélt a Népszabadságnak annak kapcsán, hogy a 66 éves német szakember - az amerikai sztárépítésszel, Daniel Libeskind-del és Barcelona főépítészével, Josep Acebillo Marinnal együtt - a nyílt pályázatra beérkezett terveket elbíráló nemzetközi zsűri tagja volt.

Stimmann szerint a budapesti kormányzati negyed túlságosan komplex beruházás, ezzel magyarázta, hogy a kiírás sok nagy nevet, s valószínűleg karakteresebb-látványosabb elképzelést is "elriasztott". A beérkezett munkákról a zsűri tagjai között is nagy viták dúltak. A győztes nevét a német építész nem árulta el, mindössze annyit mondott: a kormányzati épületre egy győztest, az urbanisztikai-városrendezési projektek közül két első helyezettet fognak a héten kihirdetni.

A Budapesten újból eltöltött pár nap alatt Stimmann ismét megérezte, hogy politikailag is milyen kényes, s milyen elkeseredett vitákat szít a kormányzati negyed ügye. - A magyar kormánynak nincs mitől tartania, a győztes pályázó rendkívül modern, de józan kivitelezési és költségkeretek között mozgó épületet ajánl - hangoztatta Stimmann, aki a Nyugati pályaudvar mögötti területet ideális helyszínnek tartja.

Stimmann Berlin főépítészeként is azon az állásponton volt, s ma is azt gondolja: egy kormányzati épületnek önálló arccal kell rendelkeznie, s ugyanakkor demokratikus hatalmat reprezentálnia. Ettől az elvárástól az új budapesti kormányzati központ Stimmann szemében viszont elmarad. - Jó épület, de még jobb is lehetett volna - mondta a neves urbanisztikai szakember, aki a modern, de irodaházkülső helyett jellegzetes homlokzatot, reprezentatív bejáratot hiányolt. Berlin tavaly leköszönt főépítésze ugyanakkor merész, de a maga nemében egyedülálló megoldásnak tartotta volna, ha a modernizált Nyugati pályaudvart például a kormányzati központ egyfajta "előcsarnokává" alakították volna át. Szintén unikumnak számított volna, ha a másik karakteres történelmi épületet, a Nyugati postahivatalt is beleillesztették volna a tervbe. - Olyan épület lenne kívánatos, amiből a felnövő generációk is tudják, hogy ez a kormány központja, s nem csak egy modern irodaház - tette hozzá végül.

Dési András Berlin

A kormánynegyed leendő helyszíne, a Nyugati pályaudvar
A kormánynegyed leendő helyszíne, a Nyugati pályaudvar
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.