Új emléktábla Ságvárinak

Közadakozásból új emléktáblát avattak tegnap Ságvári Endre egykori kommunista ellenálló idén tavasszal összetört emléktáblájának helyén a Remíz étteremnél. A politikai bűncselekmények miatt körözött Ságvárin az elfogására küldött csendőrök 1994 júliusában a mai étterem helyén működő cukrászdában ütöttek rajta, ám ő az akkor hatályos törvények szerint jogszerű intézkedésnek ellenállt, és a tűzharcban halálosan megsebesítették.

A tegnapi eseményen felszólalt Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke, Donáth Ferenc, a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének elnöke és Kende Péter újságíró.

Ságvári Budakeszi úti emléktábláját tavaly áprilisban ismeretlen tettesek lefeszítették és darabjaira törték. Nem ez volt azonban az első ilyen akció, mert 2006 májusában egy magát Sobri Jóskaként nevező ismeretlen a táblát vörös festékkel mázolta át. Ő akkor jelezte: a "rendőrgyilkos Ságvárit dicsőítő márványtáblát pörölylyel zúzza szét", ha az önkormányzat saját hatáskörben nem rendelkezik az eltávolításáról. Az viszont máig nem derül ki, hogy a két eset között volt-e bármilyen összefüggés.

A Ságvári meggyilkolása miatt kivégzett egykori csendőrnyomozó elleni népbírósági ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte, mert az 1959-ben kivégzett Kristóf László nem lehetett a kommunista ellenálló gyilkosa. Részt vett viszont egykori kommunisták halálra kínzásában, amit a bíróság hivatali visszaélésnek minősített, és ez a cselekmény az eredeti ítélet meghozatalakor már elévült. Más vélemények szerint viszont ez háborús bűncselekménynek minősül, ezért Kende tegnap a halálos ítélet hatályon kívül helyezéséről döntő legfelsőbb bírósági tanács tagjait lemondásra szólította fel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.