Avokádós brokkoli krémleves
Elkészítési idő: 20 perc
2 személyre: 40 dkg brokkoli, 2 dl kókusztej, 1 db avokádó, 1 tk fenyőmag, 2 dl víz, 1 tk só, olíva olaj
Fedett edényben a brokkolit kevés vízzel és olívaolajjal puhára főzöm, majd a kókusztejjel, az 1 avokádóval pépesre turmixolom, vízzel felhígítom, majd még 1 percig melegítem. Vigyázok, hogy ne legyen forró.
A megmaradt avokádót apró kockákra vágom és tálaláskor a fenyőmaggal a krémlevesre szórom.
Kókuszdió: 100 g szénhidrátot, 39 g fehérjét, 370 g zsírt, 12 g szerves sót, 33 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
Avokádó: Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Olajának magas E- és A-vitamint tartalmának köszönhetően jó az ekcéma kezelésére. Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, a benne található vitaminoknak köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák veszélyét.
Felhasznált irodalom: www.elelmezesvezetok.hu/szamok/10/05/2006-05-08.htm