A CIA keményen vallat

– Ha megmondanám, melyek a megengedett eljárások, az azoknak segítene, akik ellen akarnak nekik állni – válaszolta az amerikai hírszerzésért felelős Mike McConnell arra a kérdésre, pontosan hogyan vallat a CIA. George W. Bush elnök a múlt héten írta alá az új utasítást, amely a Központi Hírszerző Ügynökség őrizetében lévő foglyokra érvényes. Az elnököt a törvényhozás kötelezte a kérdés újraszabályozására, miután a sajtóban részletek jelentek meg a CIA által alkalmazott vallatási technikákról.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgató szerint tilos lesz a kínzás, az éheztetés és a maradandó testi sérülés okozása, ám mint mondta, a maga részéről egyetlen amerikai állampolgárnak sem kívánja, hogy az engedélyezetthez hasonló procedúrát kelljen kiállnia.

Az amerikai sajtó más forrásokból úgy értesült, hogy az engedélyezett eljárások közül hiányzik a fulladás érzetét keltő „vízdeszkázás”, a túl hideg vagy túl meleg helyiségben való tartós őrizet és néhány más, kínzásnak tekinthető módszer, továbbá a nemi erőszak vagy a foglyok vallásának megsértése.

Az amerikai legfelsőbb bíróság korábban arra kötelezte a kormányt, hogy tartsa be a hadifoglyokra vonatkozó genfi konvenciónak a kínzást tiltó pontjait, a Fehér Ház azonban vitatja, hogy az elfogott terroristák hadifoglyok lennének.

Az AP hírügynökség összesítése szerint összesen 97 terrorizmussal gyanúsított személyt őrzött vagy őriz a CIA – titkos helyszíneken, a feltételezések szerint külföldön, hogy ne vonatkozzon rájuk se az amerikai, se a nemzetközi jog. Az eljárás súlyosan árt az Egyesült Államok nemzetközi megítélésének, ám a kormányzat szerint emberéleteket sikerült így megmenteni. A CIA számára most újraírt szabályzat nem vonatkozik a hadsereg által működtetett guantánamói fogolytáborra, ahol enyhébb a bánásmód.
(Forrás: washingtoni tudósítónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.