A származás nem elég

Egyéves szünet után a kormány tanulmányi ösztöndíjat hirdet roma diákoknak. A keretösszeg már nem végtelen: a jobb tanulók több eséllyel indulnak.

A cigány diákoknak adott ösztöndíj korábban a fideszes, majd a szocialista-liberális kormány számára is presztízskérdés volt, szinte versengtek egymással. A politikai licit tavaly véget ért: először úgy tűnt, a kiírás csak késik néhány hónapot, aztán kiderült, hogy egyáltalán nem lesz cigány ösztöndíj. Nem is volt.

Ürmös Andor, a szociális tárca roma integrációs főosztályának vezetője akkor arra hivatkozott, hogy túl nagy a keveredés a hasonló jogcímen elnyerhető támogatások között: hisz van egy ösztöndíj általában a hátrányos helyzetű fiataloknak és egy másik külön a romáknak. A kettőt valahogy össze kellene hangolni. A cigányoknak szánt pályázatok elbírálásakor ráadásul szociális szempontokat nem vizsgáltak, pedig a roma társadalomban is létezik egy szűk, de jómódú réteg, amely nem szorul rá ösztöndíjra.

A szűkölködő roma családok egy része megélhetésre költötte a gyerek után kapott iskolai támogatást. Ez érthető, de nem helyes - mondta Ürmös -, hisz az ösztöndíj a tanulást hivatott segíteni. Feltűnően nagy volt a lemorzsolódás: a 2005/2006-os tanév első felében csaknem húszezer roma tanuló kért ösztöndíjat, a második félévben már csupán 13 ezer. Az adatok arra utaltak, hogy az ösztöndíj sok családban valóban a szociális segély szerepét töltötte be, az iskolai előmenetelt kevéssé szolgálta. Szép számmal megesett az is, hogy nem cigányok vették igénybe a cigányoknak szánt támogatást.

Azzal, hogy az előző tanévben egyáltalán nem írtak ki ösztöndíjat romáknak, kétségtelenül "sikerült" megszüntetni az anomáliákat és a visszaéléseket, így viszont azok a cigányok is pórul jártak, akik tisztességgel betartották a szabályokat, és rászolgáltak volna a támogatásra. Valószínűleg ez a felismerés vezette a kormányt, amikor úgy döntött, hogy a szeptembertől kezdődő tanévben ismét lesz cigány ösztöndíj.

Az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályába járók, valamint a gimnazisták jó tanulmányi átlag esetén 2007 végéig összesen tizenötezer forintot kapnak, a kiemelkedő eredményt produkáló tanulók húszezret. Ennek a többszöröséhez juthatnak azok a nappali tagozatos diákok, akik valamelyik felsőoktatási intézményben első diplomájuk megszerzésére készülnek, a külföldi főiskolákon és egyetemeken tanulók ösztöndíja pedig 150 ezer forint.

A feltételek több ponton is változtak a korábbiakhoz képest. A támogatásra szánt összeget egy évre 360 millió forintban limitálták (ez kevesebb mint a fele a korábbinak). Ha túl sok pályázat érkezik, előnyt élveznek a jobb tanulók és a szociálisan rászorulók, valamint azok, akik tanulmányi előmenetelük érdekében valamilyen szolgáltatást vesznek igénybe.

Az idén nem kaphattak támogatást, de most újra pályázhatnak
Az idén nem kaphattak támogatást, de most újra pályázhatnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.