Miért kell nukleáris energia Teheránnak?

Irán bizonyítottan a világ második legnagyobb földgáz- és negyedik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkezik. Miért kell hát nekik atomenergia? A válaszhoz az iráni határozottság, a regionális hatalmiság deklarálásának igénye, az amerikai katonai gyűrűvel szembeni védekezés szükségességének érzése, a perzsa nacionalizmus és "fejlődésmentalizmus" befolyása mellett a háttérben húzódó gazdasági okokat is figyelembe kell venni.

Az 1979-es forradalom új fejezetet nyitott Irán történelmében, de az új rezsim egyvalamihez nem nyúlt, az iráni gazdaság szerkezetéhez, amelyben az olajipar - az iráni exportbevételek közel nyolcvan százalékát adva - továbbra is meghatározó szektor maradt. A mai helyzet kezd kísértetiesen hasonlítani az 1970-es évekre, amikor az olajválság hatására felgyülemlő olajdollárokat Reza Pahlavi rendszerének korrupciója vitte el. Az intézményes korrupció ma is jellemzője az iráni rendszernek, ahol a vallási alapítványok által kezelt pénzek negyven százalékát teszik ki az ország bruttó hazai termékének, s valójában államként működnek az államban.

Irán a világ negyedik legnagyobb kőolajexportőre, de ironikus módon benzinbehozatalra szorul. Mindez elsősorban a rossz tervezésnek és a tőkehiánynak köszönhető. Az olajszektor állapota éppen csak meghaladja a forradalom előtti szintet, amiben erősen szerepet játszanak a nyugati - döntően amerikai - szankciók. Másodsorban az állami szerepvállalás és a növekvő fogyasztás okoz gondot. Miután az állam erősen dotálja az üzemanyag árát, az elmúlt években közel tíz százalékon állandósult a benzinfogyasztás éves növekedése. Az állami támogatás pedig majd ötmilliárd dollárjába kerül a kormányzatnak évente.

Mindezekre válaszul fogalmazzák meg napjainkban, és fogalmazta meg maga a sah is annak idején, hogy a kőolaj túlságosan értékes nyersanyag ahhoz, hogy elpazarolják vagy elégessék. Míg a sah alatt azonban az iráni gazdaság fejlődési üteme indokolta a nukleáris kutatásokat, manapság az energiaellátás biztonsága játszik inkább szerepet. A nukleáris program lényegében egy kényszer szülte választás eredményének tekinthető, mivel a kőolaj- és földgázipar teljes felújításánál lényegesen olcsóbb alternatívának tűnik a teljes nukleárisfűtőanyag-kör kiépítése, amelyhez ráadásul az országnak minden adottsága megvan. Elég csak a Jázd körüli uránbányák magas érctartalmára gondolni.

S persze ne felejtsük el azt sem, hogy Moszkva igen kedvező áron kínálja Iránnak a nukleáris együttműködést.

Csúcsforgalom az iráni fővárosban
Csúcsforgalom az iráni fővárosban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.