"Téli" Szocsi

Szocsi rendezheti a 2014-es téli olimpiát - dőlt el a NOB guatemalai ülésszakán. A "makettjeivel" nyerő orosz város az ausztriai Salzburg és a dél-koreai Pjongcsang előtt győzött a kétfordulós szavazáson; a már az első körben kiesett salzburgiak szerint "az új piac" győzte meg a döntéshozókat.

Oroszország először adhat otthont az 1924 óta zajló téli játékoknak. Szocsi az első körben - amikor az érintett NOB-tagok nem vehettek részt a procedúrában - második lett Pjongcsang mögött (36, illetve 34 szavazat, Salzburg 25 vokssal búcsúzott), majd 51:47-re "múlta felül" dél-koreai riválisát.

A Fekete-tenger partján, a Kaukázus lábainál fekvő orosz város sikere - amint azt az MTI megjegyzi - nagy jelentőségű a Szovjetunió széthullását kísérő hanyatlásból erőteljes gazdasági növekedéssel kilábaló Oroszország számára. Szocsiban - a helyi idő szerint csütörtök hajnali döntés után - tűzijátékkal ünnepelt a városközpontban összegyűlt tömeg.


Más kérdés, hogy a hét év múlva esedékes olimpia helyszínén - szemben például Salzburggal - egyetlen olyan létesítmény sem áll, amelyben ötkarikás vetélkedőt lehetne tartani. Vlagyimir Putyin orosz államfő - aki két nappal a határozat előtt már Guatemalában kampányolt, sőt, annak idején jelen volt az úgynevezett szemlebizottság látogatásánál is - azt közölte, hogy az építkezésekre a vezetés 12 milliárd dollárt különített el, és ez az összeg (szükség esetén) növelhető. Szakértők szerint Szocsi részint kitűnő prezentációjának, részint a határozat előtt felszólaló Putyinnak, részint az "új piacok felé nyitó irányvonalnak" köszönheti az esemény vendégül látását. (Utóbbihoz adalék: Lengyelország és Ukrajna áprilisban hasonló okból kapta meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát.)

A 328 ezer fős település pazar klímájú és "egyidejűleg" megjeleníti az évszakokat: a fekete-tengeri üdülőhelyektől alig néhány kilométernyi közelségben meredező, hófödte hegyek vonzó miliőt kínálnak.


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.