Tízpontos koalíciós megállapodás

Pont került tegnap a koalíciós megállapodás kiegészítésének végére. A továbbra is közös útnak legalább 10 mérföldköve van - az SZDSZ 10 pontos követeléslistája mentén. A pártfinanszírozástól az ügynökügyekig sok fontos ügyet felvonultató lajstrom tételeinek mindegyikében egyetért a két párt.

Úgy tűnik, hogy a három legfontosabb, sok konfliktussal fenyegető kérdésben (adó, oktatás, egészségügy) is közös nevezőre jutottak - többé-kevésbé. Ám még valószínűleg lesznek koalíciós csetepaték, legalábbis ezt sejteti a megállapodás végére illesztett klauzula. E szerint a koalíciós pártok a megállapodásban előírt egyeztetéseket a megjelölt tárcák és politikusok irányításával belső műhelymunka keretében végzik, s ennek ideje alatt az adott kérdésekben kerülik a nyilvános pártpolitikai vitát.

Ami például az adórendszer megváltoztatásának egyik tézisén, az ingatlanadó bevezetésén könnyen kirobbanhat. 2007 szeptemberének végéig Veres János pénzügyminiszternek elő kell készítenie az értékalapú ingatlanadóról rendelkező jogszabályt. Ez az új adófajta a szándékok szerint kiváltaná, átalakítaná az ingatlan birtoklásához és tulajdonoscseréjéhez kapcsolódó mai közterheket. Hiszen az adóreform jelszava az egyszerűsítés. Például a vállalkozóknak ma összesen 34 különböző számlán kell kötelezettségeiknek eleget tenni, a jövőben viszont ezt egy-két számlán is megtehetik. Továbbá összevonják az úgynevezett kisadókat is, többek között a munkaadói és a munkavállalói járulékot, a szakképzési, a rehabilitációs hozzájárulást. Az átláthatóság egyes kedvezmények lenyesését vagy kiskapuk bezárását is megköveteli - így szűkítik, átalakítják az szja-kedvezményeket, például a biztosítások után visszaigényelhető pénzek, vagy az őstermelői könnyítések esetében.

A szintén vitásnak tűnő oktatásügyi kérdésekben a jelek szerint valóban megegyezett a két párt. Az SZDSZ - racionalizálási szándéktól hajtva - az oktatási szféra "nem tanító" alkalmazottainak egy részét "leépítette" volna, ám a szocialisták ezt nem engedték. A most tető alá hozott kompromiszszum értelmében a kormány a közalkalmazotti törvény módosításával teremti meg annak lehetőségét, hogy az újonnan felvett, nem oktató foglalkoztatottakat a közalkalmazotti státustól eltérő formában is alkalmazhassák. (N. B. Gy.)

Az egészségbiztosításra vonatkozó tegnapi megállapodás több ponton a szocialisták elképzeléseit tükrözi. Így például annak ellenére, hogy 5-8 állami többségű kötelező egészségbiztosítási pénztár kezdheti meg 2008 januárjától országosan az ügyfelek toborzását, marad egy nagy állami intézmény is, amely a járulékokat szétosztja. A biztosítók az alapcsomagot sem változtathatják meg, azaz a jövőben is azokat a szolgáltatásokat kell nyújtaniuk és ugyanannyi pénzért, amelyek most is járnak mindenkinek. A pénztárak versengenek a biztosítottakért, de 2009 januárjától kitüntetett területi felelősségük lesz egy-egy régióban. Azaz aki addig nem választott pénztárat, azokról gondoskodniuk kell. A pénztárak többségi hányada köztulajdon marad, a kisebbségi hányadhoz jutó magánbiztosítók csak üzletrészük arányában vehetnek részt a döntésekben, annál nem nagyobb mértékben. Nem jutnak automatikus opciós joghoz sem, amellyel később megszerezhetnék a többséget. A megállapodás leszögezi azt is, hogy az előre nem látható kockázatok mérséklésére létrehozandó úgynevezett garanciaalapot is a pénztáraknak kell feltölteniük. Az állam nem finanszírozza a biztosítók esetleges veszteségeit. Jogszabály korlátozza az új biztosítók marketing- és egyéb működési költségeit is. (D. A. N.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.