Fecskendőgyár-vita: egyre valószínűbb a veresegyházi népszavazás

Terebélyesedik és intézményesedik a Veresegyházára tervezett fecskendőgyár elleni lakossági tiltakozás. A város vezetése sem zárja ki a lehetőséget, hogy a beruházásról népszavazáson kérjék ki a település lakóinak véleményét. A civilek továbbra is kezükben akarják tartani a kezdeményezést.

Lapunk beszámolt arról, hogy harcba szálltak a Pest megyei Veresegyház észak-nyugati részén lakók az önkormányzattal a szomszédságukba tervezett fecskendőgyár építése ellen. A település jegyzője június elején elutasította a civilek népszavazási kezdeményezését, a gyár ellen tiltakozók azonban újabb kezdeményezést indítottak.
Arról is tudósítottunk, hogy június 13-án Veresegyház önkormányzata a Becton Dickinson (BD) beruházását ismertető fórumot rendezett, amelyen a BD projektmenedzsere elmondta, hogy 2010-től, miután a gyár elérte a teljes kapacitását, bevezetik az etilén-oxidos fertőtlenítési eljárást. Veresegyház polgármestere, Pásztor Béla korábban mindig kitért a fertőtlenítő technológiára vonatkozó kérdések elől, egyes képviselők pedig határozottan tagadták, hogy a BD gyárában etilén-oxidos fertőtlenítő eljárást terveznének használni.

Referendum

A fecskendőgyár-telepítés elleni lakossági szerveződés időközben Élni Veresegyházon néven egyesületté alakult, amelynek elnökévé Zsolt Péter szociológust választották.

Az Élni Veresegyház Egyesület elnöke a NOL-nak elmondta, hogy az utóbbi hetekben a város polgármestere, Pásztor Béla is felkarolta a népszavazás gondolatát. Az egyesület  azonban mint a népszavazás kezdeményezője azt javasolja, hogy a kiírandó referendumon a lakosságnak tegyék fel mind a város vezetése, mind az egyesületük által megfogalmazott kérdést. Annak érdekében, hogy a kérdések tartalmilag kiegészítsék egymást, a felek előzetes egyeztetésére volna szükség. 

Aktivisták

Június 26-án az Élni Veresegyházon Egyesület Érdi Sándor moderálásával és más, országosan ismertségű előadók jelenlétében konferenciát rendezett, amelyen azonban nem alakulhatott ki igazi vita, mert a gyár vezetése és a település polgármestere is kimentette magát.

A rendezvényen újabb aktivisták is felajánlották köüzreműködésüket az esetleg szükségessé váló demonstrációk szervezéséhez.

Alább a US Chemical Safety and Hazard Investigation Board angol nyelvű videója egy 2004-es etilén-oxid baleset kivizsgálásának tapasztalatairól:



(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.