Egy évig az életből tanulnak

A legszebb festmény, a legizgalmasabb film és a legjobb zene sikerében is benne van mások munkája az alkotókén kívül. Miként menedzselhető a művészet? - ebből csinál nyílt titkot az International Business School szeptemberben induló új képzése.

Ez egy olyan különleges gyerek, akinek három apja van - mondja Szepesi László, az IBS Oktatási Központjának vezetője. Az International Business School szeptemberben induló művészetmenedzsment szakának oktatási programját az intézmény három munkatársa dolgozta ki - a képzés struktúrája nálunk még egyedülállónak mondható. Láng László főigazgató, Philip Lewis, a szak vezetője és Szepesi László nyílt nap keretében mutatták be az érdeklődőknek az újszülöttet.

A képzés különlegessége, hogy az iskolai oktatást egyéves szakmai gyakorlattal kombinálja. Az első négy szemeszterben a hallgatók a többi között művészettörténetet, marketinget, jogot, pénzügyet, humánmenedzsmentet, kommunikációt és persze művészetmenedzsmentet tanulnak. A harmadik évet egy művészettel foglalkozó intézménynél töltik munkavállalóként - ez lehet múzeum, galéria, aukciósház, de akár rendezvényszervező iroda is.

- Elképzelésünk szerint a diákok maguk keresik meg a megfelelő munkahelyet, ahol egy éven át élesben gyakorolhatják a szakmát. Ha ezt mégsem sikerülne önállóan megtenniük, az iskola karrierirodája természetesen segít ebben - mondja Szepesi László. A negyedik évben a végzősök ismét visszahuppannak az iskolapadba, ugyanis még hátravan egy önálló projekt megvalósítása. A diákok komplex feladatot oldanak meg, felhasználva a három év alatt elsajátított alkotói és vezetői készségeket.

- Műhelyszobákat alakítottunk ki, ahol a diákok rajzolnak, festenek, szobrászkodnak, fényképeznek, filmet készítenek, vagyis minden olyan művészeti ággal közelről megismerkednek, amelynek képviselőit később "el kell majd adniuk". Úgy gondoltuk: piszkítsák csak be a kezüket, akkor tudnak majd egy alkotó művészember fejével gondolkodni - mondja Szepesi László. A program gazdái sorra vették az Európában már működő modelleket, ellesték belőlük, mi adaptálható a magyar viszonyokra, de végül egy teljesen új oktatási programot dolgoztak ki.

- Erre a képzésre nyilván olyan diákok fognak jelentkezni, akik valamilyen módon vonzódnak a művészethez, de fontos hangsúlyozni, hogy itt nem művészeti oktatás folyik majd. A szak lényege éppen az, hogy a művészekhez és művészethez értő fiatalokat, ám alapvetően mégiscsak üzletembereket képezzünk. A sajátos oktatási szemlélet és egyedi tananyag miatt meg sem kíséreltük az új szakot itthon akkreditáltatni.

A magyar rendszerben csak akkor ment volna át a rostán, ha követi a tantárgyi szinten meghatározott oktatási tervet. Szerintünk viszont egy művészetmenedzsernek semmi szüksége sincs arra, hogy matematikai analízist hallgasson - teszi hozzá Láng László főigazgató.

A képzést bemutató beszédek után a teraszon csoportosul a kíváncsi fiatalság. A nagy faasztaloknál rajzolni, festeni, lehet. Egy barna hajú lány éppen a legutóbbi álmát igyekszik papírra vetni. Az elmúlt egy évet Dániában töltötte egy művészeti iskolában, és szeptembertől szeretne az IBS képzésén tanulni. - Korábban a színjátszás érdekelt, de rájöttem, hogy valójában a fotózás és a grafika az én világom. Külföldön láttam azt is, hogy jót alkotni, tehetségesnek lenni ebben a világban nem elegendő. Szinte ugyanannyi energiát és hozzáértést követel az embertől az, hogy el tudja adni a művészetét - meséli, miközben a papíron egy angyal alakul.

Kötetlen beszélgetések zaja hallatszik mindenfelől, a leendő hallgatóknak ezerféle kérdése akad, a tanári kar állja a sarat. Befurakodva az egyik csoport közepébe sikerül Szepesi Lászlót elcsípnem még néhány szóra. Az érdekel, hogy a hazai csekély költségvetéssel működő múzeumoknak, vagy éppen magánkézben lévő galériáknak lesz-e elegendő pénzük, hogy megfizessék az itteni végzősöket.

- Még el sem indult a képzés, az iskola még egyetlen művészeti intézménnyel sem kezdeményezett tárgyalásokat, máris több galéria és múzeum jelezte, szívesen fogadnák az általunk képzett szakembereket akár csak a gyakorlati egy évre, akár véglegesen - mondja Szepesi László. - Másrészről pedig mi nem kizárólag a hazai piacra képzünk menedzsereket, hanem egész Európába. Nem véletlen az sem, hogy az új kurzus is csak angol nyelven indul, hiszen az iskola hallgatóinak már most is majd egyharmada külföldi. Attól pedig nem tartok, hogy a végzősök állás nélkül maradnak, karrierkövetésünk szerint ugyanis a 96 százalékuk három hónapon belül sikeresen elhelyezkedik - állítja az oktatási központ vezetője.

Láng László később még mesél az iskola filozófiájáról. - Az IBS évente felméri a piaci igényeket, és a változások mentén módosít a tananyagon. Azt gondolom, hogy a magyar felsőoktatási intézmények működéséből éppen ez a mechanizmus hiányzik. Sok egyetemen képeznek például tudományos munkatársakat, holott a piac nem tudja őket felszippantani. További probléma a képzésekkel, hogy nem gyakorlatorientáltak, és nehezen megy a bolognai rendszerre való átállás is. Pedig ebben a struktúrában az első három év lényege, hogy több területen biztos, de alapszintű tudást szerezzenek a hallgatók, és a további két évben, ha akarnak, specializálódhatnak. Most tárgyalunk például több olyan nemzetközi vállalattal, amelyek Magyarországra telepítették szolgáltató központjaikat és jól képzett, a vállalati mechanizmusokban otthonosan mozgó szakemberekre lenne szükségük, akik azonban egyfajta, megbízható alapismeretekkel rendelkeznek, mert a speciális ismereteket a multinacionális vállalatok úgyis belső képzések keretében oktatják.

A művészetmenedzsment szak szeptembertől egy kisebb létszámú évfolyammal indul. Sokan már a nyílt napon kitöltötték a jelentkezési lapot, és igen elszántnak tűntek: még a félévenként fizetendő 2800 eurós tandíj sem rettenti el a társaságot. Persze az itt megszerzett tudással elhelyezkedhetnek színházakban, rendezvényirodáknál, aukciósházakban, részt vehetnek művészeti fesztiválok szervezésében, de akár egyéni vállalkozásba is foghatnak. Mi meg csak remélhetjük, a hazai múzeumoknak galériáknak, sikerül kiszorítaniuk egy-egy menedzser bérét szűkös költségvetésükből.

Jogi tanácsadás a felvi.hu-n

A felsőktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatóknak indít jogi tanácsadást az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) szakmai támogatásával. A Hallgató Ügyvédje nevű szolgáltatás keretében a hallgatók e-mailben tehetik fel az őket érintő jogi jogi természetű kérdéseket. A szolgáltatás célja a fiatalok jogi tájékoztatása, támogatása, eligazítása azokban a helyzetekben, amelyek megoldására nem rendelkeznek kellő ismeretekkel. Az új szolgáltatással a jogkövető magatartáshoz és a jogi problémákhoz vezető döntések elkerüléséhez kívánják hozzásegíteni a hallgatókat.

A Hallgató Ügyvédje hasonlít az OFIK által már évek óta működő jogi szolgáltatáshoz, amelynek keretében a felvételizők kapnak választ évente több száz kérdésre.

Ha a hallgatóknak bármilyen oktatási jogi természetű problémája van, az ugyved@felvi.hu e-mail címen teheti fel a Hallgató Ügyvédjének (www.edupress.hu).

A nyílt napon a teraszon rajzoltak, festettek az érdeklõdõk
A nyílt napon a teraszon rajzoltak, festettek az érdeklõdõk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.