Balkezesek: a világ legnagyobb kisebbsége

Lassan, de biztosan növekszik a balkezesek aránya a modern társadalmakban - a kulturális különbségektől és az egyes országok toleranciaszintjétől függően akár a húsz százalékot is elérheti, ami nagyjából a tízszerese a száz évvel korábbinak.

A balkezesség "terjedésének" nem genetikai magyarázata van: az ok leginkább abban keresendő, hogy világszerte viszszaszorulóban van az átszoktatás, a balkezesként születettek jobbkéz-használatra kényszerítése. A legutóbbi időkig degeneráltságnak, örökletes betegségnek, de legalábbis rossz előjelnek tekintette az emberiség a balkezességet, tudomást sem véve arról, hogy hasonló jelenség az állatvilágban is létezik. A megbélyegzés egyik oka feltehetően a "különlegestől" való hagyományos idegenkedés (a balkezesek szinte a világ minden táján, vallástól és kultúrától függetlenül hátrányban voltak-vannak), ami azonban a keresztény Európában vallási színezetet is kapott: a Biblia szerint az utolsó ítéletkor a jók az Isten jobbjára, a rosszak pedig a baljára kerülnek.

Hámori József akadémikus, agykutató szerint a "domináns kéz" tulajdonságát egy génpár kódolja, s csak az a gyerek lesz biztosan balkezes, amelyik mindkét szülőjétől a balkezességet örökölte. Az előember idejében még 50-50 százalék volt a jobb- és a balkezesek aránya, azaz hajdani elődünknek is volt gyakrabban használt keze, csak nem feltétlenül a jobb volt az, mint a mai emberek döntő többségénél. A jobbkezesség uralkodóvá válása lassan alakult ki. Hogy hogyan, arról sokféle elméletet megfogalmaztak (a katonák a bal kézzel tartott pajzzsal védték a szívüket, és a jobbal küzdöttek, az anyák bal kézzel ölelték át a bal oldalukon tartott csecsemőjüket, és a jobb kezük maradt szabadon minden más tevékenységre stb.). A tudományosan elfogadott, genetikai magyarázat szerint a kétféle tulajdonságot hordozó gén közül egy mutáció folytán a jobbkezesség génje vált dominánssá, a balkezességé pedig "viszszahúzódó" lett. Ezt támasztja alá, hogy két balkezes szülő gyereke az esetek többségében jobbkezes lesz, összességében (a világ népességén belül) pedig 10-20 százalék között alakul a balkezesek aránya. A valóság persze szinte országonként más, attól függően, hogy az adott kultúrában mennyire tolerálják a balkezességet.

A genetika sem ad azonban választ minden kérdésre: például az egypetéjű ikrek esetében is előfordul, hogy az egyikük jobb-, a másikuk balkezes.

Az átszoktatással nem érdemes próbálkozni. Amint azt Hámori József lapunk kérdésére kifejtette: a "mesterségesen" jobbkezessé tett gyermeknél akár dadogás, diszlexia vagy más idegrendszeri eredetű probléma is felléphet a tulajdonság "átprogramozása" következtében. A neurobiológus szerint ugyankkor hasznos is lehet a balkezesség.

- Minden olyan helyzetben előny a balkezesség, amikor gyors mozgásos reakcióra van szükség - hangsúlyozza Hámori József. Ezeket a reakciókat a jobb agyfélteke határozza el, s amiről ez az agyfél határoz, azt a balkezeseknél a bal kéz valósítja meg, vagyis csak egyszeres áttételre van szükség. A jobbkezeseknél szintén a jobb agyfélteke dönt, ám a jobb kéznek a bal agyfél parancsol, vagyis a szándék először átadódik az agyban, és csak aztán indul el a cselekvés. Ez némi időveszteséggel jár, ráadásul a bal félteke időnként felül is bírálja a jobb fél utasításait, ami megint csak gátolja a gyors végrehajtást. A kutató szerint ugyanakkor nincs sok valóságalapja annak a hiedelemnek, hogy a különlegesen tehetségesek között az átlagosnál több a balkezes. Az viszont igaz, hogy a legnagyobb művészek között sok kétkezest találni, ilyen volt például Leonardo és Michelangelo is.

Az egy-két milliónyi magyar balkezesben rejlő üzleti lehetőséget eddig kevesen látták meg. Létezik már balkezesekre szakosodott üzlet, ahol zöldséghámozó, konzervnyitó, kávékiöntő, merőkanál, hússzedő, köröm-, bőr- és csirkevágó olló, gyerekkanál, süteményes villa is létezik "balos" kivitelben, országos bolthálózatról azonban még nem beszélhetünk - igaz, az interneten, utánvéttel az öszszes praktikus használati tárgy beszerezhető.

Több olyan balkezes ember van, akinek 140 feletti az IQ-ja, mint jobbkezes. A 40 év fölötti anyáknak 128 százalékkal nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyermekük, mint a 20 év körüli anyáknak. Az erőszakosabb közösségekben magasabb a balkezesek száma.

Balkezes evõsezközök egy webáruházban
Balkezes evõsezközök egy webáruházban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.