Esterházy János rehabilitásáért dolgozó személyiség kapta a Helytállásért díjat

Stelczer Elemérnek ítélték oda a szlovákiai magyar parlamenti képviselők alapította Pro Probitate - Helytállásért díjat, amelyet a  révkomáromi Tiszti Pavilon dísztermében vasárnap 14. alkalommal adtak át olyan személynek, aki a legtöbbet tette a felvidéki magyarságért.


Az 1925-ben Pozsonyban született és 1945-ben Budapestre menekült Stelczer Elemér a Rákóczi Szövetség alapítójaként, a mártírhalált halt egykori szlovákiai magyar politikus, Esterházy János emlékét ápoló és szlovákiai, csehországi rehabilitációját sürgető Esterházy Emlékbizottság elnökeként végzett tevékenységével érdemelte ki a díjat.

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frakcióvezetője több képviselőtársa jelenlétében adta át a díjat a több mint hatvan éve Pozsonyból elmenekült, de azóta is visszajáró és a felvidéki magyarok szervezeteivel élénk kapcsolatokat ápoló Stelczer Elemérnek. Az ünnepélyes díjátadás után az esemény résztvevői a révkomáromi városháza előtt Klapka-téren megkoszorúzták Széchenyi István emléktábláját.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.