Gólya hozza a turistát

Több ezren nézik az interneten, hogyan él Zalaistvándon egy gólyacsalád. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai helyeztek el kamerát a fészek közelében. A zalai faluban azt remélik: a világhálós népszerűség segíthet a település idegenforgalmának fellendítésében.

Saját honlapja sincs a 380 lakosú, elöregedő Zalaistvándnak, az elmúlt hetekben mégis a világháló sztárjai közé került a település egy ott élő gólyacsaládnak köszönhetően. A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai ugyanis webkamerát szereltek a község egyik villanypóznáján lévő gólyafészek közelébe, s a készülék segítségével az interneten éjjel-nappal közvetítik a két felnőtt madár és a négy fióka életét.

Darázsi Zsolt, az alapítvány elnöke - a Magyar Madártani Egyesület tagja - elmondta: nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan követik nyomon a zalaistvándi gólyacsalád mindennapjait, de többezresre becsülik a közönséget. A napokban például elromlott a kamera, megszakadt az adás, és két óra alatt több mint háromszáz néző jelezte felháborodottan a hibát, követelve a közvetí-tés folytatását. Darázsi Zsolt közölte: a gólyák életét a 81.160.240.41 címen elérhető honlapon lehet megfigyelni, ha sikerül kijavítani a hibát.

Az alapítványi elnök szavai szerint a kamera felszerelésével elsősorban az volt a céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a fokozottan védett fehér gólyák megóvására. Magyarországon ugyanis évről évre kevesebb, már csak 4500-5000 gólyapár él. Darázsi Zsolt megjegyezte: a gólyák életének nyomon követése azért is hasznos, mert eddig egyetlen esetben sem tudták ennyire jól megfigyelni, és ilyen pontosan dokumentálni azt, hogy miként nevelik fiókáikat a gólyák. Az alapítvány elnöke kitért arra is, hogy a fészkek bekamerázásának ötlete nem új, az országban már két településen is próbálkoztak a madarak életének "közvetítésével", de a zalaistvándi rendszer az eddigieknél sokkal jobb minőségű képet biztosít.

A zalaistvándi gólyák népszerűségének nemcsak az alapítvány tagjai, s a madárbarátok örülnek, hanem a helybeliek is. A Zalaegerszegtől húsz kilométerre lévő község lakói közül többen is úgy vélik, hogy a gólyavalóságshow révén sokan megismerik a falut, s talán kedvet kapnak a település felkereséséhez. Molnár István, a községben vendégházat működtető vállalkozó sem tartja kizártnak, hogy a gólyakamera felszerelése nyomán támadt világhálós népszerűséget meglovagolva fellendíthetik kissé a település idegenforgalmát. Szerinte jó jel már az is, hogy amióta működik a kamera, több autóst - nem egy külföldit - látott a faluban, amint a fészket és a kamerát fényképezte.

Osztja a helybeliek véleményét Petőfi Lászlóné, Zalaistvánd polgármestere. Mint mondta, eddig is főként túrázók, kerékpárosok keresték fel a falut, de talán még több természetbarát kap kedvet a községhez, ha látják az interneten a zalaistvándi gólyákat. A több vendég el is kelne Zalaistvándon - teszi hozzá a polgármester -, hiszen a faluban nincs ipar, nincsenek nagy vállalkozások, folyamatosan csökken a település lélekszáma, évi ötvenmilliós költségvetésük a legszükségesebbekre futja csak - a turizmus jelenthet kitörési pontot.

A sztárok
A sztárok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.