"Apostolok és hírvivők kellenek"

Pedált váltott a koalíció a kormány megalakulása egyéves évfordulója tiszteletére: a "megszorítások fékje" helyett a "reformgázt" nyomja az SZDSZ és az MSZP elnöke.

Bár a két vezető szándékai közösek, stílusuk markánsan eltért a kormánypártok hét végi rendezvényén. Míg a szabad demokrata Kóka János tételes listában sorolja fel, hogy min változtatna, illetve milyen átalakulási folyamatokat pörgetne fel, addig Gyurcsány általánosságban, bár lángoló szavakkal beszélt a reformok szükségességéről. A különbségek nem pusztán retorikaiak. Jelentős részben a frakciók közötti eltéréseknek tudhatók be. Az SZDSZ képviselőcsoportja "listás típusú", azaz nem egyéni választókörzetben nyertes képviselőkből áll. Következésképpen mandátumszerzésük nem elsősorban a helyi viszonyokon múlik, hanem sokkal inkább azon, hogy bizonyos reformügyekben emlékezeteset tud-e alakítani pártjuk, s az SZDSZ egységes imázsa képviselőt csinál-e belőlük. Így egységesebben lépnek fel reformügyekben. A szocialisták azonban "egyéni típusú" honatyák, akiknek sorsa zömmel választókörzetük tetszésén vagy nem tetszésén múlik - tehát sokkal inkább mérlegelik a politikai döntések napi árát.

Vélhetően Gyurcsány Ferenc a kormány első évét ünneplő rendezvényen ezért szorítkozott általánosságokra a Syma Csarnokban, hiszen a konkrét ügyekhez még meg kell szereznie a szocialista frakció támogatását. Azt viszont kérlelhetetlenül világossá tette a tavaly tavaszi nagy kampányakciók hangulatát idéző rendezvény mintegy négyezer résztvevőjének, hogy egyéni érdekek ide vagy oda, irányváltás márpedig nem lesz.

- Szó sem lehet arról, hogy visszaforduljunk, sem megállni, sem lassítani nem kívánok, és nem fogok - mondta a kormányfő. Szerinte legfeljebb arról lehet szó, hogy több körültekintéssel, több bölcsességgel, nagyobb partnerséggel oldja meg azt a feladatot a baloldal és a kormány, amilyennel még soha nem állt szembe. Gyurcsány szerint ennek ellenére megbirkóznak vele. A miniszterelnök újra éledő önbizalmát jelzi, hogy visszaemelte a politikai beszédbe a tavalyi kampány egyik szlogenjét, miszerint: megtettük, megcsináltuk. (A Gyurcsány által támaszként rendelt tények: az utóbbi hónapokban 100-110 ezren jelentkeztek be a társadalombiztosításhoz; így ez az első kormány, amely képes volt a szürke- és feketegazdaságból a legális foglalkoztatásba átvinni emberek nagy tömegét. A kabinet versenyt teremtett a gyógyszergyártók között, így most nem arra licitálnak, hogy kinek van drágább medicinája, hanem arra, hogy kinek van olcsóbb; 17 év után végre nyugalom és építkezés van a faluban, a vidék az idén százmilliárdos nagyságrenddel kap többet, így azok, akik traktorral szeretnének időnként a fővárosba jönni, már 100 embert sem képesek összeszedni.)

Azzal azonban Gyurcsány is tisztában van, hogy a kormányzatnak még egy sor dolgot meg kell tennie - karöltve a társadalommal. - Engem mély vágy hajt, hogy eltaláljunk azokhoz a szívekhez és lelkekhez, akik hisznek egy jobb és igazabb Magyarországban. Apostolok és hírvivők sokaságára van szükség, hogy valamennyi magyarhoz eljussanak - fogalmazott a kormányfő.

- Hogy a jövőben is folytatni tudjam, még határozottabban, lendületesebben, hogy még többen higgyünk egy új világban, ehhez kell a ti biztatásotok, miszerint gyerünk, MSZP, gyerünk, Feri - kért híveitől támogatást a miniszterelnök. És kapott: a kérésre válaszként IGEN MSZP és RÓLUNK SZÓL táblák emelkedtek a magasba.

Ami pedig a Fidesz fenyegetését, a népszavazást illeti, azt Gyurcsány hasonló hittel intézte el: ha lesz népszavazás, megnyerjük.

Gyurcsány Ferenc támogatók gyûrûjében
Gyurcsány Ferenc támogatók gyûrûjében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.