Botticelli festhette az esztergomi freskót

A művészettörténészek másfél éve majdnem biztosan tudták, a kulturális miniszter fél éve értesült róla, hogy Botticelli ifjúkori falfestményét, a mértékletesség allegóriáját találták meg Esztergomban, de a szenzációs hírt csak tegnap jelentette be Hiller István Rómában, a Magyar Akadémián. Pontosabban egy nappal korábban,  a reneszánszról Firenzében rendezett nemzetközi konferencián, Wierdl Zsuzsa, a restaurátorcsoport vezetője és Prokop Mária művészettörténész már felfedte a festmény titkát.

A freskó a Janus Pannonius támogatójaként is ismert Vitéz János esztergomi érsek egykori dolgozószobáját díszítette az esztergomi várban, ahol több rejtőzködő falfestmény is várja még, hogy feltárják, s alkotóját azonosítsák. A restaurátorok 2000 óta dolgoznak az 1460-as években alkotott képek helyreállításán, és szinte kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a négy falfestmény közül az egyik Botticelli műve.

Az ifjú festő valószínűleg Filippo Lippi tanítványaként annak műhelyével járhatott Magyarországon Mátyás király korában. A bejelentést várhatóan heves szakmai viták követik majd. A Wikipédia internetes lexikon Botticelli művei között eddig mindössze négy freskót sorolt fel, melyek mindegyike Olaszországban található: három Firenzében, egy pedig a római Sixtus-kápolnában. A szócikkbe valószínűleg bekerül majd még egy helyszín: Esztergom.

A mértékletesség szimbóluma az esztergomi várban
A mértékletesség szimbóluma az esztergomi várban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.